ACTUEEL

Creatieve veranderaar voert Skipr99 aan

Creatieve veranderaar voert Skipr99 aan

Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van zorgverzekeraar CZ voert dit jaar de Skipr99 aan. De nummers twee en drie in de ranglijst van invloedrijke netwerkers in de zorg zijn PGGM-bestuurder Martin van Rijn en Menzis-voorman Roger van Boxtel.

De nummer 1 plek heeft Van der Meeren vooral te danken aan de consequente wijze waarop hij zich met zorgverzekeraar CZ de laatste jaren sterk heeft gemaakt voor selectieve zorginkoop. Hoewel hij hierdoor herhaaldelijk in botsing komt met ziekenhuizen, wordt zijn lijn steeds meer door andere verzekeraars gevolgd. Daarmee mag Van der Meeren een echte gamechanger heten.

Stuivertje wisselen

Binnen de top3 van de Skipr99 is het ook dit jaar stuivertje wisselen. PGGM-CEO Van Rijn komt van een eerste op een tweede plek dit jaar. Van Boxtel, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis en voorzitter van de Senaatsfractie van D66, gaat van een tweede naar een derde plek. Opvallend is dat Van Rijn en Van Boxtel ook in andere gremia het stokje van elkaar overnemen. Zo nam Van Rijn dit jaar de voorzittershamer over van Van Boxtel als voorzitter van het duurzame ondernemersplatform De Groene Zaak.

Weerwerk

Dankzij hun activistische opstelling zijn de zorgverzekeraars goed vertegenwoordigd inde top van de Skipr99. Wel hebben ze te maken gekregen met groeiend weerwerk van de brancheverenigingen. De wijze waarop zij zich hebben geprofileerd bij bijvoorbeeld het opstellen van het hoofdlijnenakkoord in de ziekenhuiszorg, levert hoge noteringen op voor Orde-voorman Frank de Grave en NVZ-voorzitter Roelf de Boer.

Topvrouwen

Voor wat betreft de topvrouwen weet Diana Monissen haar hoge notering te handhaven, ondermeer door de daadkrachtige wijze waarop ze als bestuursvoorzitter van De Friesland de herinrichting van de curatieve zorg in Friesland ter hand neemt. Voorzitter Louise Gunning van de Gezondheidsraad maakt een sprong mede vanwege een zware toezichtportefeuille bij het UMC Utrecht, waar ze de voorzittershamer overnam van Niek Urbanus. Opvallende vrouwelijke nieuwkomers in de lijst zijn Cathy van Beek, die de NZa verruilde voor het UMC St. Radboud, en hoogleraar Barbara Baarsma, die toezichthouder is geworden bij Espria.

Oudgedienden

Scheidend ZN-voorzitter Hans Wiegel maakt vanwege zijn aanstaande vertrek een duikeling op de lijst. Zijn opvolger André Rouvoet staat in de startblokken. Oude bekenden als Geert Blijham en Emile Lohman zijn weliswaar niet meer als bestuurder actief, maar kunnen de zorg nog niet vaarwel zeggen blijkens enkele pittige toezichtfuncties. Hetzelfde geldt voor Gerlach Cerfontaine, die naast toezichthouder, sinds dit jaar ook voorzitter van beroepsvereniging NVvA is.

Bekijk de hele lijst

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

7 december 2011

Deze ontwikkeling verdient idd een prijs, maar het veraste mij dat deze ontwikkeling geheel aan Wim wordt toegeschreven. Natuurlijk Wim heeft visie laten zien en risico's genomen, maar hij had en heeft de wind mee, en een en ander was goed voorbereid door een adviesbureau. De acties van Wim zelf waren in de eerste dagen van dit beleid soms wat onbeholpen. De hele ontwikkeling toeschrijven aan Wim heeft mij wat teveel weg van persoonsverheerlijking.

Top