ACTUEEL

Zorgtoezicht wordt in Amsterdam duur betaald

Zorgtoezicht wordt in Amsterdam duur betaald

Met een totaalbedrag van twee ton voor tien toezichthouders is het VUmc de instelling die vorig jaar het meeste geld kwijt was aan intern toezicht. De gemiddelde bezoldiging per toezichthouder is met ruim 20 mille per toezichthouder het hoogst bij het OLVG.

Qua totale kosten voor intern toezicht wordt het VUmc gevolgd door Cordaan en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG), met beide een totaalbedrag van ruim 100 duizend euro. Ook elders in Amsterdam wordt het intern toezicht duur betaald, zo blijkt uit de cijfers van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis dat 88 duizend euro aan intern toezicht besteedde.

Complex

De twee ton die het VUmc aan intern toezicht betaalt is een verviervoudiging ten opzichte van 2009.Volgens een woordvoerster heeft de hoge bezoldiging te maken met de complexiteit van de organisatie. Naast een universiteit en een academisch ziekenhuis hebben ook Hogeschool Windesheim in Zwolle en ggz-instelling GGZinGeest zich recentelijk onder de organisatorische paraplu van VU/VUmc geschaard. Daardoor zijn branchespecifieke bezoldigingsnormen voor toezichthouders, zoals die van de NVTZ, niet van toepassing, aldus de woordvoerster.

Control

Met de complexiteit is de ook de span of control voor de toezichthouders van het VUmc gegroeid. Hogeschool Windesheim raakte vorig jaar in opspraak nadat één van de directeuren voor acht ton fraudeerde. Ook waren er problemen met de examinering van leerlingen. Van beide kwesties had de raad van toezicht pas in een laat stadium weet.

Grootverdieners

De gemiddelde bezoldiging per toezichthouder is met ruim 20 mille per toezichthouder het hoogst bij het OLVG, gevolgd door het VUmc met net geen 20 mille per toezichthouder. Grootverdieners onder de toezichthouders zijn met name te vinden onder oud-topmensen uit het bedrijfsleven. Oud-KLM-bestuurder Pieter Bouw kreeg in 2010 als voorzitter van de raad van toezicht van het VUmc een bezoldiging van 28.310 euro,  medetoezichthouder bij het VUmc, oud-Shell Nederland-directeur en ex-CDA-senator Rein Willems was goed voor 27.299 euro.

Minder

Voormalig Schiphol-directeur en oud-ziekenhuisbestuurder Gerlach Cerfontaine kreeg als voorzitter van de raad van toezicht van het OLVG 24.000 euro, net als medetoezichthouder bij het OLVG Peter Wilson, tevens voorzitter van de raad van toezicht van de Amsterdamse woningcorporatie Ymere. Oud-Koninklijke Ten Cate CEO Frank Schreve ontving als voorzitter van de raad van toezicht van het Lucas Andreas vorig jaar 23.800 euro. Dit bedrag is 2.380 euro minder dan een jaar eerder. Daar staat tegenover dat Schreve in 2010 als tijdelijk voorzitter van de raad van toezicht van Zorgcentra De Betuwe (jaaromzet 33 miljoen euro) 35.700 euro ontving, zoals Skipr in juni al meldde.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

7 december 2011

Ongelooflijk. En dan te bedenken dat ik naar een andere werkgever ben overgestapt omdat o.a. mijn salaris in 1 van bovenstaande ziekenhuizen omdat er niet "marktcomform" betaald wordt. De vacature die nu ontstaan is is zeer moeilijk invulbaar. Zorgpremies gaan omhoog, betalen, betalen, betalen...

schapers

7 december 2011

Ter informatie

Top