Meer dan 1500 mensen waren op het congres ‘Naar nieuwe zorg en zorgberoepen’ afgekomen, op 10 april in de Jaarbeurs in Utrecht. De sfeer ademde de belofte uit dat we er samen voor zullen zorgen dat de zorg in Nederland nog beter wordt en toegankelijk, bereikbaar en betaalbaar blijft in 2030.
Tijdens het congres overhandigde ik het advies ‘Naar nieuwe zorg en zorgberoepen’ aan minister Schippers. Het advies geeft richting aan een verandering die al op gang gekomen is, zo was de start. En dat bleek ook uit de presentaties van de broedplaatsen waar mooie voorbeelden uit Friesland, Amsterdam en Amstelveen, Rotterdam en Heerlen werden gepresenteerd. De filmpjes van de voorbeelden staan op de splinternieuwe website van het Verwey-Jonker Instituut.
Loket voor de burger
Het advies schets het beeld van een dynamisch flexibel continuüm van zorg waar de burger zonder last van schotten en lijnen de zorg krijgt die nodig is. Multidisciplinaire teams die cross-over werken, over de verschillende settings heen, vormen het enige loket voor de burger. Teamregisseurs zijn als het ware de GPS binnen het totale zorgarrangement, terwijl ze ook in staat zijn om zorg te leveren als dit nodig is.
Het advies is ook een uitnodiging voor een maatschappelijk debat en dat is belangrijk. Het advies is samen met het veld tot stand gekomen, in nauwe samenwerking met de broedplaatsen op basis van drie belangrijke uitgangspunten.
1. Een nieuw concept van gezondheid waarin we het vermogen van mensen stimuleren om zich te kunnen aanpassen aan verstoringen in lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk opzicht.
2. We stellen het functioneren van burgers centraal.
3. We gaan uit van de vraag ‘wat is er nodig’ in plaats van het aanbod ‘wat kan er allemaal’.
En juist op deze uitgangspunten wil de commissie het maatschappelijk debat vervolgen. Vervolgen omdat het Verwey-Jonker Instituut in 2013 en 2014 dit debat is gestart met meer dan zestig focusgroepen. De bevindingen uit deze focusgroepen staan inmiddels op de website.
Kritische kanttekeningen
Omwille van het belang van dit debat heeft de commissie Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, gevraagd tijdens het congres op 10 april een eerste reflectie te geven. Zij zette kritische kanttekeningen bij de uitwerking van de eerste twee uitgangspunten waarbij ze een risico zag in de te beperkte vertaling van de nieuwe definitie van gezondheid naar ‘functioneren’. De commissie herkent dit risico.
De kern is natuurlijk dat vanuit de nieuwe definitie van gezondheid gezocht wordt naar wat mensen in staat stelt ook met een ziekte eigen regie te voeren en een leven te leiden dat zij waardevol vinden. Hiervoor is niet alleen inbreng nodig vanuit het zorgdomein. De commissie heeft zich conform haar opdracht nu in eerste instantie gericht op wat professionele gezondheidszorg hieraan kan bijdragen en daarbij aangesloten bij een door TNO ontwikkelde brede definitie van functioneren, Behoud van functioneren en eigen regie vormen een belangrijke basis voor een leven van goede kwaliteit en betekenis!
We hopen de komende tijd nog veel met elkaar over deze en andere thema’s te praten.
Het was een prachtige dag!