BLOG

Community-based health care met gezondheidscentra

Zorg en gezondheid dichtbij wordt pas echt concreet via gezondheidscentra en wijkportalen. Inwoners zijn er blij mee, vanwege de herkenbaarheid, kleinschaligheid en aanspreekbaarheid.

Mijn huisarts is armoedig gehuisvest. De praktijk zit weggestopt boven een megagrote en drukbezochte apotheek en heeft een saaie wachtruimte met lelijke stoelen. Op de tafel liggen oude tijdschriften. Aan de muur hangen tientallen onaantrekkelijke folders. De spreekkamer is klein, er is onvoldoende beweegruimte. De huisarts zelf zit klem tussen boekenkast en bureautafel. Ik kom er niet graag. En ik ben niet de enige, het lijkt er nooit druk.

Gezondheidspleinen

Elders werken huisartsen met andere disciplines in gezondheidscentra. Sommige gezondheidscentra ontwikkelen zich door naar full service gezondheidspleinen. Met wijkpartners bieden zij via MultiFunctionele Accommodaties (MFA's) onderdak aan bewonersinitiatieven, leefstijlactiviteiten, buurt- en zorgteams (ketenzorg), leer- en netwerkplekken en één (digitaal) loket. Vanuit de gezondheidscentra wordt er een wijkinfrastructuur voor gezondheid en zorg met ICT georganiseerd.

Nederland telt momenteel ongeveer 250 gezondheidscentra die 10 duizend tot 20 duizend inwoners bedienen met preventie, zorg en welzijn. Nieuwe centra zijn in ontwikkeling. Bekijk deze openingsfilm van het Buurt- en Zorgplein Zuid in Nieuwegein of deze demo van een architectenbureau voor het nieuwe gezondheidscentrum in Vroomshoop. In Roosendaal is een kerk omgetoverd tot gezondheidscentrum, elders twintig lokale kantoren van de Rabobank. Kijk hier voor andere voorbeelden.

Wijkportalen

Samenwerkende gezondheidscentra in een wijk of een dorp hebben ook steeds vaker wijkportalen in beheer waar patiënten online afspraken kunnen maken en andere ICT-diensten kunnen vinden. In de regio Utrecht zijn al vijftien wijkportalen online.

De ontwikkelingen in Nederland lopen parallel met die in andere landen. Klik hier voor een filmpje van de veertien Health Community Centers in Hawaï (1,4 miljoen mensen). Ook op andere plekken in de Verenigde Staten wordt gewerkt aan Health Community Centers. En in Engeland is men volop bezig met Community-based health care. Kortom, zorg en gezondheid dichtbij wordt pas echt concreet via gezondheidscentra en wijkportalen. Inwoners zijn er blij mee, vanwege de herkenbaarheid, kleinschaligheid en aanspreekbaarheid. Ik ben benieuwd wie in mijn wijk initiatief voor een gezondheidsplein gaat nemen.

Anja van der Aa

Directeur van GezondNL

Anja van der Aa_311

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top