Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Arne van Oranje

    Ten eerste zijn de zorgverzekeraars wettelijk verplicht om de reserves in te zetten voor het in toom houden van de premiestijging, dus zo onzelfzuchtig is het allemaal niet. Het is premiegeld wat ooit niet uitgegeven is aan zorg.
    Ten tweede hebben ze nogal een grote pot aan reserves staan, samen meer dan 9 miljard euro (niveau 2018) en daar komt jaarlijks minstens 500 miljoen tot 1 miljard bij. Dus die 120 miljoen euro van Achmea Zilveren Kruis is ongeveer 5% van de reserve van Zilveren Kruis, dus dit houden ze nog wel even vol.
    Ten derde is de pot reserves 3x zoveel als de overheid eist van de zorgverzekeraars, dus geld wat ze niet uitgeven aan zorg en dus zorgt voor onaanvaardbare wachttijden in bijvoorbeeld de GGZ. En ze schuiven zoveel premiegeld naar de reserves dat ze in de boeken op een negatief resultaat uitkomen, waar mij het voordeel van onduidelijk is maar er zeker is anders zouden ze het niet doen.

  2. wulf@mede-menszijn.nl

    Reserves bij de zorgverzekeringen die waarschijnlijk zijn ontstaan door hoge winsten in het verleden. Hebben we toen te hoge premie betaald?