• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

 1. Loes Egmond

  Dit artikel geeft een onvolledig beeld van het onderzoek van Consumentenbond en de functie van de app van SkinVision.

  SkinVision heeft als enige een voldoende (7.5) gehaald in de test:
  “Het merendeel van de proefpersonen is te spreken over deze app. De installatie gaat makkelijk, de instructies zijn duidelijk. Over de betrouwbaarheid van het resultaat verschillen de meningen. Tweederde vindt het resultaat betrouwbaar. ‘Het voelt als een gedegen advies’, zegt een proefpersoon. Een ander twijfelt: ‘Het resultaat was dat het plekje een hoog risico heeft, maar een arts zei dat het ongevaarlijk is.’

  Dat SkinVision voorzichtig is en vaker een verhoogd risico aangeeft is logisch. De dienst stelt geen diagnose, maar helpt mensen bij de vraag “moet ik met dit plekje naar de dokter of niet?”. Een verhoogde risicobeoordeling is dus niet direct huidkanker, maar geeft aan dat het plekje verdere beoordeling door een arts behoeft.

  Verdachte plekjes zijn een van de meest voorkomende reden om de huisarts te bezoeken. Met naar schatting meer dan 3.5 miljoen huisartsbezoeken per jaar geeft dit een grote druk op de huisartsen. En zeker in tijden van Corona willen we slim omgaan met onze zorgcapaciteit, waarbij de inzet van technologie kan helpen om de zorg te ontlasten. Meer dan 80% van de SkinVision gebruikers ontvangt een laag risico beoordeling, is direct gerustgesteld en hoeft niet onnodig naar de huisarts.

  Tegelijkertijd weten we ook dat een laagdrempelige dienst kan helpen om mensen tijdig te mobiliseren bij een verhoogd risico. Zo zorgen we dat de mensen met verhoogd risico op tijd zorg kunnen vinden terwijl we onze schaarse zorgcapaciteit zo goed mogelijk inzetten.

  Afgelopen zomer vermeldde het IKNL dat er nog 900 melanomen ‘zoek’ zijn omdat mensen een bezoek aan de huisarts mijden. Op verzoek van medici en verzekeraars heeft SkinVision in juni en juli 2020 de service voor iedereen ter beschikking gesteld om zo achterstanden terug te kunnen dringen. In die periode van enkele weken zijn er meer dan 60.000 verdachte huidplekken beoordeeld en meer dan 300 gevallen van huidkanker ontdekt. Het zou mooi zijn als dat ook belicht wordt in het artikel.