Zes ziekenhuizen lopen tot tientallen miljoenen euro’s aan compensatie mis voor bouwkosten uit het verleden. Een en ander volgt uit recente uitspraken van het College van beroep voor het bedrijfsleven (Cbb), zo meldt RTL Z.
De ziekenhuizen hadden over de kwestie een serie rechtszaken tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aangespannen. Deze rechtszaken zijn een uitvloeisel van de liberalisering van het bouwregime in de ziekenhuissector. Waar ziekenhuizen voorheen op een vaste vergoeding voor hun huisvestingskosten konden rekenen, moeten ze deze sinds 2011 zelf terugverdienen. Door de maatregelen dreigden met name ziekenhuizen die net nieuwbouw hadden gepleegd onevenredig zwaar te worden getroffen.
Met het oog hierop tuigde van het ministerie van Volksgezondheid een regeling op, die het onder meer mogelijk maakte om kosten voor onder meer planningen, vergunningen en architecten versneld af te schrijven.
Beleidsregel
Hoewel de overheid het budget voor zogenoemde de ‘beleidsregel compensatie immateriële vaste activa 2010’ oprekte van 160 miljoen euro tot ruim 600 miljoen euro, greep een aantal ziekenhuizen bij de NZa achter het net. Het ging om Ziekenhuisgroep Twente in Almelo, het Sint Lucas Andreas in Amsterdam, het Bronovo in Den Haag, Nij Smellinghe in Drachten, het Röpcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp en het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven.
Uitvoerbaar
De zeven ziekenhuizen stapten hierop naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Deze rechtbank verklaarde zes van de zeven beroepen eerder deze maand ongegrond. De zaak van Ziekenhuisgroep Twente loopt nog.
“De rechter vindt met ons dat wij rekening moeten houden met het beschikbare budget en ervoor moeten waken dat de regeling niet te complex en dus onuitvoerbaar wordt”, reageerde een NZa-woordvoerster bij RTL Z.
Straf
Volgens jurist Jaap Sijmons, die drie ziekenhuizen vertegenwoordigde, heeft de rechter slordig boekhouden beloond. “Sommige ziekenhuizen boekten deze kosten in het verleden keurig volgens de richtlijnen als materiële vaste activa”, aldus Sijmons tegenover RTL Z. “Anderen boekten de kosten ten onrechte onder het label ‘immateriële vaste activa’, waardoor zij nu wel versneld mochten afschrijven. De ongehoorzamen worden beloond, en de gehoorzamen gestraft.”