Het bestuur van de Stichting Sprong waar drie Rotterdamse gezondheidscentra onder vallen, is een kort geding begonnen tegen de huisartsen en fysiotherapeuten van twee deelnemende gezondheidscentra. Dat meldt Medisch Contact.
Volgens het tijdschrift van artsenfederatie KNMG gaat het om zeggenschap over geld en beleid. Binnen Stichting Sprong zijn de gezondheidscentra Oude Westen & Cool (GCOW), Mathenesserlaan (GCML) en het gezondheidscentrum Randweg een samenwerking aangegaan. De huisartsen van GCOW en GCML verwijten het bestuur van Stichting Sprong de gezondheidscentra als ‘melkkoe’ te gebruiken. Zo is Stichting Sprong verantwoordelijk voor het incasseren van de GEZ-gelden ten behoeve van samenwerking voor een geïntegreerde eerstelijnszorg. Dat geld is bedoeld voor de verbetering van de eerstelijnszorg.
Astronomisch bedrag
Huisarts Bernadette van Doorn in Medisch Contact: “Voor ons gezondheidscentrum gaat het per jaar om een bedrag van 25 à 26 euro per patiënt. In totaal zo’n 270.000 euro. Er gaat een astronomisch bedrag om in de koepel zonder dat de patiëntenzorg daar beter van wordt.”
Protest
Uit protest leveren de Gezondheidscentra Oude Westen & Cool en Mathenesserlaan nu niet meer de prestatie-indicatoren aan die de stichting nodig heeft om de GEZ-gelden te innen. De huisartsen en fysiotherapeuten willen per direct onder de samenwerking uit.
Opzeggen samenwerking
Volgens bestuurder Mieke Reynen, bestuurder van de Stichting Sprong én de drie daar onder vallende gezondheidscentra, ligt daar juist de kern van het conflict. “Als de zorgverleners niet meer in de stichting verder willen, dan moeten we uit elkaar. Maar niet op stel en sprong. Het einde van het samenwerkingsverband betekent het ontslag voor tien mensen. Ik wil graag een halfjaar de tijd om de zaak af te wikkelen,” zegt ze tegen het artsenblad.
11 januari spreekt de rechter in Rotterdam zich over de zaak uit.