Als het aan curator Marie-José Cools ligt, worden de voormalige directeur en ex-leden van de raad van toezicht (rvt) van de Zonnehuizen persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het faillissement. Dit schrijft de Volkskrant.
De antroposofische instelling voor ggz, gehandicaptenzorg en speciaal onderwijs ging in december 2011 failliet. Toenmalig directeur Frans Broekhuizen was een aantal maanden daarvoor opgestapt, onder druk van verzekeraar Agis en de IGZ, nadat ernstig financieel wanbeleid aan het licht was gekomen. Hij werd tot eind 2011 doorbetaald en kreeg daarnaast een ontslagpremie toegekend van 189 duizend euro. Die premie kon vanwege het faillissement niet worden uitbetaald. Broekhuizen diende een preferente vordering in bij curator Cools, die de claim aanvocht.
Naar nu blijkt wil Cools voor het gat van zeker 10 miljoen euro dat als gevolg van het faillissement is ontstaan, Broekhuizen en tien voormalige rvt-leden laten opdraaien. Zij verwacht deze zomer haar onderzoek te hebben afgerond, waarna het procederen kan beginnen, aldus de krant.
Omdat Broekhuizen als gevolg van het onderzoek van de curator een miljoenenclaim boven het hoofd hangt die hij misschien niet kan betalen, wil zij de vertrekpremie niet aan hem uitkeren, betoogde haar advocaat dinsdag voor de rechtbank. Broekhuizen heeft een kort geding aangespannen omdat hij vindt dat de curator hem de vertrekpremie hoe dan ook meteen moet uitbetalen. Eerder had de rechter hem gelijk gegeven op het punt dat hij een vordering heeft.
Ernstig verwijt
De curator vindt dat er sprake is geweest van slecht bestuur, waren de financiële processen niet onder controle en liep de kwaliteit van de zorg gevaar. Volgens haar advocaat heeft Cools “daarom redenen om aan te nemen dat Broekhuizen zijn taak als bestuurder onvoldoende heeft vervuld en dat hem een persoonlijk ernstig verwijt te maken valt, reden waarom zij hem aansprakelijk heeft gesteld voor de schade hierdoor geleden”. Broekhuizen zelf stelt dat hij niet verantwoordelijk is voor het faillissement.