Ook in een behandelrelatie die gebaseerd is op patient empowerment moet een dokter grenzen stellen. Dat stelt Jeroen Dillen, gynaecoloog van het UMC St Radboud.
In zijn TEDxTalk ging Dillen in op de dilemma’s die samenhangen met het concept van participatory healthcare. Juist de gelijkwaardigheid tussen arts en patiënt in een dergelijk contact kan volgens Dillen problemen oproepen. “Wat als de inzichten van de patiënt niet stroken met het medische bewijs of medische protocollen?”, aldus Dillen. “Er zijn dokters die dan toch meegaan met het oordeel van de patiënt. Maar dokters moeten wel de grenzen in de gaten houden en eerlijk zijn over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een behandeling.”
Empathie
De patiënt mag volgens Dillen open communicatie verwachten, maar dat betekent niet dat dokters onder alle omstandigheden empathie kunnen tonen. “Betrokkenheid kost tijd en een dokter heeft ook nog andere patiënten en taken, zoals onderwijs en onderzoek. Daarbij zien dokters zoveel pijn, lijden en frustratie dat de dokter soms die witte jas nodig heeft om zichzelf daar tegen in bescherming te nemen.”