Het financieel resultaat van zorginstellingen is in 2010 ten opzichte van voorgaande jaren verbeterd. De gehele sector zag de resultaten vorig jaar met ongeveer 23 procent toenemen. Dat concludeert Ernst & Young naar aanleiding van de gepubliceerde jaarrekeningen van de Nederlandse zorginstellingen.
Grotere variatie
Volgens Ernst & Young zijn vooral de resultaten van de algemene ziekenhuizen in 2010 verbeterd. De variatie tussen best presterende en minder presterende instellingen is wel groter geworden. Het aantal zorginstellingen met een negatief resultaat is in 2010 gedaald tot circa 7 procent. In 2008 lag het aandeel nog op 19 procent en in 2009 daalde dit percentage naar 9 procent. Alleen in de gehandicaptenzorg zijn de gemiddelde resultaten ten opzichte van 2009 teruggelopen, mede als gevolg van incidenteel hoge resultaten voor enkele instellingen in 2009.
Personeel
In de curatieve zorg zijn de verbeterde resultaten deels toe te wijden aan groeiende opbrengsten bij een relatief beperkte stijging van de personele inzet. Kanttekening hierbij is dat de eenmalige regeling ter vergoeding van de immateriële vaste activa incidenteel een positief effect heeft op de toegenomen baten en resultaten. In de care is de resultaatverbetering voor een deel gerealiseerd door een personeelsafname. Ook lagere bedrijfskosten bij een relatief beperkte stijging van de opbrengsten speelt een rol. Voor de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg zijn de personeelskosten als percentage van de totale opbrengsten toegenomen.
Vermogensgroei
De gerealiseerde resultaten leiden tot een gemiddelde vermogensgroei voor de zorginstellingen ten opzichte van 2009. Hierdoor zijn het vermogensniveau en de solvabiliteit voor nagenoeg alle sectoren hoger dan 15 procent. Uitzondering vormen de algemene ziekenhuizen waar het vermogensniveau achterblijft bij norm van 15 procent, die in het algemeen verkeer als minimaal geldt. Met name de topklinische ziekenhuizen hebben nog lage solvabiliteitsratio’s, waardoor het relatief lastiger is om financiering aan te trekken. De liquiditeit uitgedrukt in current ratio is voor nagenoeg alle sectoren verbeterd. Alleen voor de geestelijke gezondheidszorg is sprake van een verslechtering van dit ratio.
Barometer
In de Financiële Barometer Gezondheidszorg 2011 van Ernst & Young zijn 88 ziekenhuizen, inclusief universitair medische centra en topklinische ziekenhuizen, opgenomen. Zij hebben over 2010 een gezamenlijk resultaat gerealiseerd van circa 325 miljoen euro.