Ziekenhuis Gelderse Vallei opent op 2 juli een Reuk- en smaakcentrum, waar patiënten met een reuk- en/of smaakstoornis terecht kunnen voor deskundige informatie, diagnose en behandeling. Volgens het ziekenhuis in Ede is het Reuk- en smaakcentrum het eerste in Nederland.
Het nieuwe centrum is ontwikkeld op initiatief van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit. Patiënten met een reuk- of smaakstoornis kunnen met een verwijzing van hun huisarts bij het Reuk- en smaakcentrum terecht. In Ziekenhuis Gelderse Vallei krijgen zij meerdere onderzoeken om de oorzaak van hun stoornis te achterhalen. De onderzoeken worden afgesloten middels een gesprek met een gespecialiseerde KNO-arts waarin de patiënt een advies- en behandelplan op maat krijgt.
“Bij veel patiënten kunnen we de reuk of smaak niet herstellen”, zegt KNO-arts Wilbert Boek. “Wat we wel na uitgebreide onderzoeken kunnen doen, is hierover duidelijkheid geven. Ook geven we patiënten leef- en voedingsadviezen die passen bij deze ernstige handicap. Tijdens de ontwikkeling van het centrum hebben veel patiënten al interesse getoond. Zij worden de komende maanden als eerste benaderd.”
Onderzoek
De bevindingen van het Reuk- en smaakcentrum kunnen geanonimiseerd gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek door de Wageningen Universiteit. Met de resultaten van deze studies kan Ziekenhuis Gelderse Vallei de zorg voor patiënten met een reuk- en smaakstoornis steeds verder verbeteren. De bundeling van klinische en voedingskundige kennis en de inzet van een specifieke combinatie van apparatuur maakt dit centrum uniek.
Verminderde kwaliteit
In Nederland lijden naar schatting 250.000 tot 300.000 mensen aan een reuk- en/of smaakstoornis. Reuk- en smaakstoornissen leiden vaak tot een verminderde kwaliteit van leven. Patiënten komen eerder in gevaarlijke situaties terecht en hebben vaak een veranderd voedingspatroon door een verminderde eetlust.