Huisartsen, tandartsen, apothekers, fysiotherapeuten en logopedisten zijn blij met de uitkomst van de onderhandelingen over vrije artsenkeuze tussen minister Schippers van Volksgezondheid en de oppositiepartijen. Dat hebben de beroepsorganisaties in deze sectoren vrijdag in een gezamelijke verklaring laten weten.
Donderdagavond viel het besluit om de vrijheid van de patiënt bij het kiezen van deze zorgverleners te laten voortbestaan. “VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP kiezen hiermee duidelijk voor het belang van kwalitatief hoogstaande zorg in de nabijheid van de patiënt”, aldus de zorgorganisaties.
Polis
Voor patiënten van andere medische beroepsbeoefenaars, zoals medisch specialisten en psychologen, wordt de vrije artsenkeuze vanaf 2016 ingeperkt. Vanaf dan krijgt de zorgverzekeraar in een nieuwe goedkope polis de mogelijkheid te bepalen naar welke medisch specialist, psycholoog of andere behandelaar in de geestelijke gezondheidszorg iemand wordt doorverwezen. De duurdere restitutiepolis, die patiënten volledige keuzevrijheid geeft, blijft bestaan.
Ook de KNMG liet vrijdag weten blij te zijn dat de vrije huisartsenkeus en het behoud van de restitutiepolis gewaarborgd zijn in het akkoord tussen coalitiepartijen en D66, ChristenUnie en SGP. Wel maakt de artsenorganisatie maakt zich zorgen “over het ontbreken van een gelijk speelveld tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraars”.
De KNMG wil daarom dat de Nederlandse Zorgautoriteit strenger optreedt tegen de “aanmerkelijke marktmacht” van de zorgverzekeraars. Ook moeten alle patiënten keuze kunnen blijven maken uit tenminste drie zorgverleners binnen redelijke reisafstand.
Informatievoorziening
Patiëntenfederatie NPCF hamert erop dat de informatievoorziening voor patiënten beter moet. “Zij moeten weten waarom een zorgverzekeraar bepaalde zorg wel of niet inkoopt”, zegt NPCF-directeur Wilna Wind. “Ik heb over dit onderwerp te weinig gehoord in de onderhandelingen”.
Zorgverzekeraars Nederland liet vrijdag weten pas later met een reactie te komen. (ANP)