Onder druk wordt alles vloeibaar. Dat bewezen eens te meer de 64 deelnemers die op 7 en 8 april in Amsterdam een etmaal lang hun talenten, kennis en energie inzetten tijdens Hacking Healthcare. Hun zelfgekozen verblijf in de hoge drukpan van een hackathon was in ieder geval goed voor een rijke stroom ideeën.
Een digitaal stress-managementhulpje voor zorgprofessionals, een beslis-tool die onnodige controlebezoeken elimineert, een digitale zuster die de patiënt bijstaat in de wachtkamer, een slimme drinkbeker die dehydratie voorkomt… Het is maar een kleine greep uit de ideeën die Hacking Healthcare op 7 en 8 april wist te genereren. De jury toonde zich met name enthousiast over de herkenbaarheid van de achterliggende problemen en de praktische toepasbaarheid.
Dat was eerder tijdens de hackaton ook Geert Jan Velings opgevallen. In het dagelijks leven regional business lead van biotechnologiebedrijf Amgen, maar tijdens Hacking Healthcare actief als mentor. “Ik vind het opvallend goede ideeën, die het leven van patiënten en het werk van zorgprofessionals echt beter kunnen maken. Het is value based healthcare en dat willen we toch allemaal. Het is ook leuk om te zien dat allerlei nieuwe technieken zijn ingezet, van datamanagement en de hololens tot voice- en gezichtsherkenning.”
Op welke punten moest Velings de hacketeers scherp houden? “Mijn vragen gingen vooral over de business-kant. Je merkt toch dat mensen de bekostiging van de zorg in Nederland een lastig verhaal vinden.”
State of mind
Bij team MI.ne is eerder op de zaterdagmiddag de opluchting groot als de laatste deadline is gehaald. De vitaliteitsapp voor patiënten met chronische pijn- of vermoeidheid mag er dan in digitale vorm strak uitzien, de werkkamer ziet er uit alsof er eerder een intellectuele fragmentatiebom is ontploft. Tegen elk van de vier de muren staan volgetekende flipovers, vloer en tafels zijn bezaaid met schetsen, aantekeningen, koffiebekers en halflege blikjes frisdrank. “Je komt toch in een bepaalde state of mind als je iets binnen 24 uur moet afmaken”, zegt één van de deelnemers.
“Ik had niet verwacht dat het zo inspirerend zou zijn”, zegt An, ondernemer en het oudste teamlid. “Wat ik verfoei bij mijn kinderen – namelijk al append drie dingen tegelijk te doen- werkt hier gewoon.”
Peper
“Misschien is hackathon voor sommige mensen een modewoord, maar modewoord of niet het is vooral een energieke, effectieve methode om resultaat te boeken en daarbij nog lol te hebben ook”, zegt Jannie van den Broek, als value team lead van Amgen mede-initiator van Hacking Healthcare. “De zorg is best een behoudende bedrijfstak, dus die kan nog wel wat peper gebruiken. Het is ook een manier om te leren van trends, zoals open source en big data, waar in de zorg we normaal niet zoveel mee doen.”
Co-creatie
De hackathon is in zekere zin een logisch vervolg op haar activiteiten als value team lead. “Amgen wil meer zijn dan alleen een leverancier van biologicals. Het value team is twee jaar geleden opgezet met het idee om meer waarde te genereren voor en met de sector. Daar past een hackathon uitstekend in. Het is fantastisch om te zien wat er via co-creatie kan ontstaan wanneer mensen zich durven blootstellen aan de vragen en denkkracht van anderen.”
En mocht de verbondenheid van Amgen tot gefronste wenkbrauwen leiden, dan heeft Van den Broek een eenvoudig antwoord. “We praten hier niet over producten en niemand wordt betaald om hier aanwezig te zijn. Het enige wat we doen is faciliteren.”
Hololens
Voor de winnaar van Hacking Healthcare heeft Amgen niettemin nog een aardigheidje in petto. Het betrokken team krijgt acht weken de tijd om het idee verder door te ontwikkelen. Daar zijn de bedenkers van ReCognize dolblij mee. ReCognize wil een digitale geheugensteun zijn voor mensen in de beginstadia van dementie. Door een combinatie van artificiële intelligentie, gezichtsherkenning en de techniek van de holografische lens kan ReCognize helpen grip te houden op de directe leefomgeving. Dat de HoloLens tot de verbeelding spreekt, juist als het gaat om nieuwe toepassingen in de zorg, merkt Tom Mensink, als projectmanager/developer van Info Support bij het team betrokken, vaker. “De hololens heeft in de zorg enorm veel potentie. Ik ga regelmatig bij ziekenhuizen langs en per ziekenhuis komen er zo twintig tot soms wel meer dan dertig ideeën.”
Bij Hacking Healthcare komt de teller uit op negen, maar wellicht gaat de zorg nog meer horen van Mi.ne, Rehabilitation GO, Less is more, Diabeats, i-Guardian, Zuster Anna, Smartle, i-thrive en ReCognize.