• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. Yiannis.

    In het Maandblad Geestelijke Volksgezondheid (MGV) van maart 1982 publiceerde ik het artikel ‘De wijkagent, een klasse helper ?’. De conclusie was ook toen dat verwarde personen sneller van de politie naar de zorg moe(s)ten. We zijn dus in 40 jaar weinig opgeschoten. Waarom is volstrekt duidelijk. In mijn artikel pleit ik voor de instelling van een forensisch-maatschappelijk werker. Een eerstelijns professional die de bevoegdheid heeft om tegelijk én zorg te kunnen verlenen én ongewenst c.q. gevaarlijk gedrag te stoppen. In de derde lijn hebben we de TBS. In de tweede lijn de IBS. In de eerste lijn dus nog steeds niets. Behalve dan een wet die dit meer in de weg zit dan bevordert.
    In de eerste lijn werkt het lokale ‘zorg-domein’ steeds beter samen met het lokale ‘sociale domein’, maar samenwerking van beiden met het lokale ‘veiligheid domein’ is dus nog steeds uiterst moeizaam. Ik stel daarom voor gemeenten te vragen de benodigde ‘forensische zorg’ zoals beschreven zelf vorm te gaan geven. Met als coördinator een professional die alle drie die petten tegelijk op kan en mag zetten. En met alle drie de domeinen samenwerkt. Ook waar betrokken klant dat soms niet ziet zitten.