Minister Schippers (Volksgezondheid) moet de besparing op medicijnkosten die artsen en apothekers hebben gerealiseerd moet terug stoppen in de farmaceutische zorg. Dat vindt apothekersorganisatie KNMP. Dat kan bijvoorbeeld door de medicatiebeoordeling door apothekers uit het eigen risico van de patiënt te halen.
Daarnaast zouden artsen en apothekers een reële vergoeding moeten krijgen voor het verrichten van een medicatiebeoordeling, stelt de KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent in een reactie op het op 20 mei gepubliceerde Jaarverslag 2014 van het Rijk. Daarin meldt kabinet een meevaller in de zorguitgaven van zo’n 2 miljard euro. 188 miljoen euro is bespaard op het budget voor medicijnen, doordat artsen en apothekers goedkopere medicijnen hebben voorgeschreven en verstrekt.
Vanaf 1 juli 2015 gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) erop toezien dat artsen en apothekers voldoende medicatiebeoordelingen verrichten. Maar er staat nog geen passende vergoeding voor artsen en apothekers tegenover, stelt de KNMP. De kosten voor zo’n vergoeding zouden volgens de apothekersorganisatie oplopen tot zo’n 40 miljoen euro per jaar. “Dat is maar een bescheiden investering”, zegt Klein Nulent, “een kleine 20 procent van de gerealiseerde besparingen. Het is een investering die zichzelf terugverdient, omdat het een bijdrage levert aan de beheersing van de zorgkosten in ons land.”