• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

 1. Milamber

  Voor wat betreft de “zorg coördinatie centra” (ZCC). Dit zorgt er nu al voor dat de kwaliteit op moment hardhollend achteruit gaat. Afgelopen week heb ik hierdoor wederom 3 collega’s zien vertrekken die het het beleid zoals het nu wordt neergezet en de daaruit voortvloeiende veranderingen, niet meer zien zitten.

  Elke week vallen er enkele ambulances uit ivm tekort aan personeel.

  De toename van de hulpvragen op de 112 nemen alleen maar toe. Dit zijn o.a. ook hulpvragen van mensen op straat. Daar krijg je geen huisarts naar toe (tijdens werkdagen hebben die al moeite om de eigen praktijk draaiende te houden en van de spoedposten die na 17.00 en in het weekend waarnemen hoef je dit al helemaal niet te verwachten).

  Veel frustratie in de afstemming en uitgifte van ambulance ritten wat alleen maar gaat toenemen zodra de regie hiervan bij het ZCC komt te liggen op afstand. Communicatie tussen de 112 aanname is dan alleen nog maar digitaal mogelijk. Voorbeeld: aanname 112 en triage hiervan in Apeldoorn, uitgifte van een daaruit voortkomende rit valt onder de verantwoording van de uitgifte in het ZCC in Zwolle. Overleg is niet of nauwelijks mogelijk omdat de aanname-centralist in Apeldoorn weer bezig is met een volgende 112 melding.

  Neem dit voorbeeld mee in een opgeschaalde setting, bijvoorbeeld eengroot ongeval met meerdere slachtoffers waarvoor een multi-inzet nodig is met politie, brandweer, ambulance, mmt etc. en de chaos is compleet.

  Door het opheffen van de “schijnveiligheid” waar de minister het over heeft, zorgt ervoor dat een ambulance langere reistijd nodig heeft voordat een patiënt op een eerste hulp gestabiliseerd kan worden. Deze ambulance is hierdoor langer bezet. Deze ambulance kan met een beetje pech ook nog eens aansluiten bij andere ambulances die nog aan het wachten zijn om hun patiënt veilig over te kunnen dragen alvorens ze weer retour kunnen. Dit komt nu helaas al voor maar zal vaker voorkomen als er minder eerste hulp afdelingen in de buurt zijn. De capaciteit van ambulances neemt alleen nog maar af. Er zijn wel ambulances, gloednieuwe zelfs. Maar die staan in de garage. Wachtend op personeel…