De Universiteit Maastricht stopt in elk geval voorlopig met het uitzenden van zesdejaarsstudenten geneeskunde naar Ghana. Daartoe is besloten omdat twee weken geleden drie Maastrichtse stagiaires in Ghana in levensgevaar zijn geweest toen zij door rebellen werden overvallen, zo werd donderdag bekend. De studentes zijn ,,als door een wonder” ongedeerd gebleven en ondertussen veilig terug in Maastricht.
Politieke onrust
Sinds 2004 zijn in totaal 35 geneeskundestudenten voor achttien weken op stage geweest in het West Gonja District Hospital in Damongo in Ghana. In augustus zouden weer twee bijna afgestudeerde artsen vertrekken, maar dat gaat niet door. Volgens het hoofd onderwijszaken van de faculteit, Pauline Vluggen, moet eerst duidelijk zijn of de stage in het Afrikaanse land nog wel veilig is. De politieke onrust in het aangrenzende Ivoorkust maakt de zaak er niet beter op, denkt zij.
Gewapende overval
De drie vrouwen waren met de chauffeur van het ziekenhuis in een truck onderweg van de Ghanese hoofdstad Accra naar Damongo. Op een zandweg reden ze op een blokkade van rotsen. Zodra de truck stilstond, doken acht mannen op uit de bosjes, die het viertal met kapmessen, hakbijlen en geweren dwongen uit te stappen. Ze moesten gaan liggen met hun hoofd in het zand en hun benen opgetrokken. De vrouwen werden betast, terwijl de rebellen alle waardevolle spullen roofden. De stagiaires en de chauffeur moesten zo blijven liggen, terwijl de rebellen nog meer passanten lieten stoppen. Er vielen ook schoten.
Angst
Pas na meer dan een uur vertrokken de overvallers en durfden de vrouwen op te kijken. “Je bent alleen maar doodsbang. Bang dat ze je zullen verkrachten of vermoorden”, aldus één van de Maastrichtse studentes donderdag. De drie co-assistenten hebben niets dan lof voor de wijze waarop de bevolking van Damongo hen na hun angstige avontuur heeft opgevangen. Ook was er heel snel contact met studiebegeleiders in Nederland, die ervoor hebben gezorgd dat de vrouwen Ghana zo snel mogelijk konden verlaten. Volgens Vluggen, die in 25 jaar tijd honderden studenten naar onder andere ontwikkelingslanden heeft zien vertrekken, is een dergelijk ernstig incident nooit eerder voorgekomen.
Stageplek
De faculteit helpt de zesdejaars aan een nieuwe stageplek, want ze moeten hun coschappen afleggen voor ze kunnen afstuderen. (ANP)