Sportartsen, arbo-artsen en basisartsen kunnen ook huisartsenzorg aanbieden. En gepensioneerde huisartsen zouden opnieuw aan het werk kunnen gaan. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor in de strijd tegen het dreigende tekort aan huisartsen. Het voorstel staat in het overzicht van de huisartsenzorg in 2008 dat minister Ab Klink donderdag 23 april naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Vrouwen vervangen mannen
Andere artsen kunnen nu nog geen huisartsenzorg aanbieden, maar de NZa komt met voorstellen om die regels te veranderen. Mannelijke huisartsen gaan de komende jaren veel met pensioen. Hun opvolgers zijn vaak vrouwen. Zij werken vaker in deeltijd, terwijl de wachtkamers juist voller zullen zitten door de vergrijzing.
Klink laat tarieven ongemoeid
De omzet per huisarts is in de eerste twee jaar na de invoering van nieuwe tarieven voor de huisartsen in 2006 met 50.000 euro gestegen. Of de kosten ook omhoog gegaan zijn, is nog onduidelijk. Minister Klink ziet geen reden om direct in te grijpen in de tarieven. Hij wil eerst verder met een nieuwe bekostiging van de zorg voor chronisch zieken, waarbij er een grotere rol voor de huisartsen is weggelegd dan nu.
Pakketzorg bij ziekten
Mensen met diabetes, hartfalen, chronische longziekten (COPD) en een verhoogd risico op hart-en vaatziekten krijgen straks een pakket aan behandelingen aangeboden. Zij hoeven dan niet meer zelf allerlei verschillende zorgverleners, van huisarts tot specialist, bij elkaar te zoeken. Voor deze vier ziekten worden de zorgkosten straks per aandoening vergoed.
Noodzakelijke besparingen
De NZa heeft Klink aangeraden deze nieuwe aanpak eerst te proberen bij diabetes en hart- en vaatziekten, maar de minister wil volgend jaar met vier ziekten beginnen. Hij denkt met deze bekostiging de zorguitgaven in te perken omdat zorg zal verschuiven van het ziekenhuis naar de goedkopere huisarts. Deze besparing kan Klink goed gebruiken. Hij moet de komende jaren miljarden bezuinigingen om de financiële crisis te bestrijden. (ANP)