Met gebogen hoofd hoorde voormalig maagchirurg Nick R. van het Scheper Ziekenhuis in Emmen dinsdag dat het Openbaar Ministerie (OM) 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen hem eiste. Volgens de officier van justitie heeft R. (62) bij een maagverkleiningsoperatie in 2009 nalatig gehandeld waardoor een vrouwelijke patiënt ernstig ziek werd. Het OM beschuldigt hem van mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.
Een van de assistenten waarschuwde R. na de operatie dat een wondgaasje zoek was en mogelijk in het lichaam van de vrouw was achtergebleven. Maar de ex-chirurg wimpelde dat af. De vrouw kreeg kort daarna heftige buikpijn. Het verloren wondgaasje werd 3 maanden later in haar buikholte teruggevonden. “Zij heeft lange tijd krom gelopen van de pijn,” zei de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Assen.
Sterftecijfer
R. voerde tussen 2005 en 2009 honderden maagverkleiningsoperaties uit in het Scheper Ziekenhuis. In het laatste jaar bleek het sterftecijfer onder zijn patiënten sterk gestegen, bij anderen deden zich allerlei complicaties voor. Volgens een intern onderzoek was dat te wijten aan “ernstige tekortkomingen die grotendeels terug zijn te voeren op het functioneren van R.”
Tegen de ex-chirurg was 17 keer aangifte gedaan; in zes gevallen ging het om nabestaanden van overleden patiënten, in 11 gevallen hadden patiënten letsel opgelopen. Maar na een lang onderzoek concludeerde het OM dat alleen in de zaak van het wondgaasje tot vervolging kon worden overgegaan.
Negatieve publiciteit
De officier van justitie koos voor een voorwaardelijke celstraf omdat R. zwaar heeft geleden onder alle negatieve publiciteit. Ook speelt mee dat het Scheper Ziekenhuis niet vrijuit gaat. Dat kan volgens het OM weliswaar niet strafrechtelijk worden vervolgd, maar heeft in de jaren dat R. er werkte wel een “klimaat gecreëerd waardoor dit kon gebeuren”.
R. zei daar voor de rechtbank zelf over dat “de druk en de stress niet normaal waren”. “Ik zat tegen een burn-out aan.” Volgens de advocaat van de ex-chirurg is “alles wat R. deed de afgelopen jaren onder een vergrootglas gelegd”. “Er is onvoldoende bewijs, er was geen opzet. Vervolging is niet opportuun”, stelde de raadsman. De lotgenotengroep Emmen, waarin veel ex-patiënten van R. zich hebben verenigd, is tevreden met de eis. “Daarmee wordt erkend dat er veel fout is gegaan”, zei woordvoerder Alex de Haan.
De rechtbank doet 13 mei uitspraak.