Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie waarschuwen voor fraude bij thuiszorginstellingen. Deze instanties kunnen makkelijk sjoemelen met persoonsgebonden budgetten en zorg in natura. Dit stellen zij in hun rapport na strafrechtelijk onderzoek bij de Rotterdamse thuiszorginstelling U en Zo.
De aanvraag van een persoonsgebonden budget -een geldbedrag waarmee iemand hulp en begeleiding kan inkopen- of zorg in natura -hulp via een zorginstelling- is vaak zo ingewikkeld dat professionele hulp vereist is. In het huidige stelsel regelt de instelling die de zorg verleent daarom vaak ook de aanvraag van de patiënt. Niemand controleert of de kosten die de zorginstelling voor de verleende zorg rekent ook daadwerkelijk zijn gemaakt.
In het geval van U en Zo werden vermoedelijk hogere kosten gerekend dan de daadwerkelijke kosten. Het verschil, mogelijk miljoenen euro’s, werd volgens de politie in eigen zak gestoken. In maart werd bekend dat hiervoor vier bestuurders zijn opgepakt. Op hun bezittingen in Nederland en Marokko is beslag gelegd.
Om dit soort fraude tegen te gaan, moet de aanvraag zo eenvoudig worden dat patiënten het zelf ook kunnen doen. Ook blijkt volgens het rapport dat instellingen te gemakkelijk hun werk kunnen uitbesteden aan onderaannemers die niet aan kwaliteitseisen voldoen. Doordat ze dan minder geld kwijt zijn, houden de instellingen zelf meer over terwijl ze zelf nauwelijks zorg verlenen. Dit zou niet alleen ten koste gaan van de zorg, ook het personeel lijdt hieronder, volgens de onderzoekers.
Politie en justitie hebben een rapport gestuurd naar onder meer de ministeries van Volksgezondheid, Justitie, Sociale Zaken en Binnenlandse Zaken en naar zorgautoriteiten, omdat zij denken dat het systeem kwetsbare punten heeft waardoor de fraudegevoeligheid toeneemt.