De ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk kunnen bij samengaan op jaarbasis 13 miljoen euro goedkoper werken. Dit blijkt uit rapportage van onderzoeksbureau Sirm waar TC Tubantia over bericht.
De efficiencywinst zit hem ondermeer in bundeling van het medische behandelaanbod en de ondersteunende organisatie. Daarmee kunnen de ziekenhuizen volgens Sirm de kosten 5 tot 7 procent terug dringen. Over eventuele zelfstandige exploitatie van specifieke ziekenhuisfuncties zijn de onderzoekers kritisch. “Het in stand houden van acute zorg en geboortezorg in een dunbevolkte regio als de Achterhoek vergt extra middelen van zorgverzekeraars”, citeert TC Tubantia. “Die zullen dat alleen willen doen als de ziekenhuizen hun best doen om dat zo betaalbaar mogelijk vorm te geven.”
Enige optie
Voor bestuurder Henri Janssen van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk is met het Sirm-rapport het pleit beslecht. “Als je weet dat optie A echt niet mogelijk is, als je weet dat optie B altijd resulteert in het op langere termijn ontmantelen van het kleinste ziekenhuis, dan kun je alleen nog knokken voor optie C: een nieuw ziekenhuis voor alle mensen, centraal in de Oost-Achterhoek”, aldus Janssen in TC Tubantia. In een bijeenkomst met inwoners van Winterswijk liet Janssen eerder deze week weten het liefst zelfstandig te blijven. “Maar dat is op langere termijn niet te handhaven”, aldus Janssen. “Je moet verder kijken. Versterven is de slechtste oplossing.”
Nieuwbouw
Janssen wijst al sinds zijn komst in 2010 op de noodzaak van één Achterhoeks ziekenhuis. “De ziekenhuiszorg in de Achterhoek zal de krachten moeten bundelen en tot één ziekenhuisorganisatie voor de Achterhoek moeten komen”, schreef Janssen in oktober 2010 op de website van het ziekenhuis. “Dit gaat wat mij betreft verder dan intensieve samenwerking tussen het Slingeland Ziekenhuis en het SKB. Een nieuw ziekenhuis ter hoogte van Varsseveld, ontstaan uit de beide huidige ziekenhuizen, is volgens mij een reële optie. Dit nieuwe ziekenhuis is voor iedereen in de Achterhoek makkelijk te bereiken en garandeert de inwoners van deze mooie regio ook de komende decennia van kwalitatief hoogstaande, maar vooral ook betaalbare zorg.”
Scenario Sionsberg
Met een jaaromzet van circa 70 miljoen euro is het SKB één van de kleinere algemene ziekenhuizen in Nederland. De beoogde fusiepartner het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is met een jaaromzet van 120 miljoen euro een slag groter. De discussie over één medisch centrum in De Achterhoek heeft een ongewilde impuls gekregen door de gang van zaken rond ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. Met 130 bedden en een jaaromzet van 35 miljoen euro is het ziekenhuis te klein om nog langer gecompliceerde handelingen veilig uit te voeren. Nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vorig jaar verschillende afdelingen sloot, heeft het ziekenhuis nu besloten verder te gaan als polikliniek voor laagcomplexe zorg.
Onveilig
Een dergelijk scenario is in Winterswijk niet ondenkbaar. De inspectie stelde het SKB begin 2011 enige tijd onder verscherpt toezicht wegens de onveilige situatie op de operatiekamers. Daarnaast moest het ziekenhuis in 2010 inkrimpen. Daarbij verdwenen 70 arbeidsplaatsen.
Kritiek
De cliëntenraad van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix is tegen één Achterhoeks ziekenhuis. De cliëntenraad heeft ook kritiek het Sirm-onderzoek. Volgens de cliëntenraad zijn de onderzoekers vergeten de gemeente Berkelland in het onderzoek op te nemen, terwijl deze gemeente met een inwonertal van bijna 45000 goed is voor een marktaandeel van ongeveer 50 procent.