De Orde van Medisch Specialisten keert zich tegen de voorstellen van een interdepartementale werkgroep om 425 miljoen euro op de UMC’s te bezuinigen. Volgens de orde hebben deze plannen “grote, slecht doordachte, gevolgen voor alle medische vervolgopleidingen”.
Volgens de komt de kwaliteit van de medisch-specialistische zorg onder druk te staan als de opleidingsduur verkort wordt, zoals de werkgroep voorstelt. “De ambtelijke werkgroep stelt voor om de opleiding van medisch specialisten in Nederland te verkorten tot de minimumopleidingsduur van de EU”, aldus de orde. “Bij het voorstel lijkt niet te zijn gekeken naar de kwaliteitsaspecten van de opleiding en de mogelijke gevolgen voor de Nederlandse gezondheidszorg. Daarbij is er geen enkel ander land in de EU waar alle opleidingen de minimumduur kennen.”
Gevarieerde opleiding
De orde waarschuwt ook voor de concentratie van opleidingen in de UMC’s. De voorstellen kunnen de algemene opleidingsziekenhuizen tot 2,5 miljoen euro per jaar kosten. De orde pleit voor een brede en gevarieerde opleiding waarin ook algemene ziekenhuizen thuishoren, omdat hier veel reguliere zorg plaatsvindt. Dit is essentieel voor de opleiding, aldus de orde.
Drempel
Ook verweert de orde zich, net als eerder De Jonge Orde en de LVAG, tegen een eigen bijdrage van jonge specialisten in opleiding. Door een financiële drempel op te werpen zal de opleiding niet meer voor iedereen toegankelijk zijn, vindt de orde.