Ouders van ernstig zieke of gehandicapte kinderen worden vaak onterecht beschuldigd van kindermishandeling. Landelijk netwerk Veilig Thuis, bij wie de meldingen worden gedaan, zou beter moeten screenen. Zelf onderzoekt de organisatie liever een keer te veel dan te weinig.
Belangen Vereniging Intensieve Kindzorg (Bvikz) kent 41 gevallen van onterechte meldingen en trok in Nieuwsuur aan de bel.
Conflict
Bij zeer zieke of gehandicapte kinderen is de kans groter dat er een melding wordt gedaan, omdat deze kinderen vaak te maken hebben met veel verschillende instanties. De meldingen kwamen van scholen, zorgorganisaties, kinderartsen en gemeenten. Vaak ging er een conflict met de instelling aan vooraf. Een ouder heeft onenigheid met de school, bijvoorbeeld.
Vertrouwensarts
Om te voorkomen dat meldingen ten onrechte onderzocht worden, moet Veilig Thuis de meldingen vooraf beter screenen, vindt Bvkiz. Volgens Veilig Thuis wordt er altijd een vertrouwensarts geraadpleegd voordat er onderzoek wordt ingesteld. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS stelt dat hij de ‘hartenkreet’ heeft gehoord. Hij wil met betrokkenen aan tafel ‘om elkaar beter te begrijpen’.