De Wet langdurige zorgt houdt volgens Per Saldo alleen rekening met mensen die in een instelling wonen. De belangenvereniging van pgb-houders stelt dat de wet de keuze voor een pgb bijna onmogelijk maakt. Dit betoogde Per Saldo deze week tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.
Volgens Aline Saers, directeur van Per Saldo, is de wettekst van de Wet langdurige zorg gebaseerd op het oude systeem, ervan uitgaande dat zorg wordt gegeven door een instelling. “Hoe is het mogelijk, terwijl het kabinet streeft naar langer thuis wonen? Er is zoveel overleg over geweest. Bovendien is er al een wél vernieuwend plan gelanceerd”, aldus Saers, daarmee doelend op een voorstel dat Per Saldo in 2012 samen met diverse maatschappelijke partners aan de coalitiepartijen stuurde.
Individuele omstandigheden
Ook vindt Per Saldo dat de wet meer fundament nodig heeft zodat het een volwaardig alternatief wordt voor het wonen in een instelling. “Essentieel hierbij is dat pgb-houders een toereikend tarief krijgen, waarmee ze kwalitatief goede zorg kunnen inkopen”, aldus Saers. Per Saldo weerlegt dat het iedereen een pgb toewenst. “Wat wij wel willen is dat wordt uitgegaan van de mens zelf. Het individu dat, aansluitend bij zijn omstandigheden en mogelijkheden, eigen regie wil voeren over zijn zorg. De zorg moet aansluiten op wie die persoon is, hoe zijn leven eruitziet, wat zijn plannen zijn. Laat mensen zelf kiezen hoe ze die zorg willen ontvangen. Aan keuzemogelijkheden mag het niet ontbreken, zodat de keuze niet alleen kan vallen op zorg van een instelling of zorg met een pgb. Daar tussenin moeten vele varianten mogelijk zijn, afgestemd op de persoonlijke situatie”, legt Saers uit.
Goede afspraken
Om dit mogelijk te maken zijn volgens Per Saldo goede afspraken met zorgaanbieders noodzakelijk. Saers: “Niet volgens het huidige rigide systeem met heel weinig speelruimte en dikke pakken papier aan regels. Ik zou zeggen: ga anders om met de protocollen en kwaliteitskeurmerken, die weliswaar houvast kunnen geven, maar die niet altijd aansluiten bij de dagelijkse praktijk. Goede kwaliteit is niet afhankelijk van het juist opvolgen van vastgestelde normen. Kwaliteit komt van binnenuit, dat heb je of dat heb je niet. Kwaliteit sluit aan bij wat zorgvragers willen. Door uit te gaan van de behoeften van de mensen zelf, krijgt iedereen zorg op maat.”