Veel meer mensen blijken tijdens de Q-koortsepidemie in Noord-Brabant en Gelderland van 2008, 2009 en 2010 een infectie te hebben doorgemaakt, dan tot nog toe werd aangenomen. Dat meldt De Gelderlander op basis van onderzoek van bloedbank Sanquin en het RIVM.
Uit bloedtesten van Sanquin in 2010 onder ruim 500 bloeddonoren in de regio’s waar veelvuldig Q-koorts voorkwam, is duidelijk geworden dat de kans om besmet te raken, veel groter is dan verondersteld. Gingen wetenschappers uit van een half procent, in de onderzichtte regio’s bleek het risico 5,7 procent per jaar. “Bij de vierduizend patiënten met Q-koorts die nu bekend zijn, staan daar 36 duizend niet-bekende gevallen tegenover”, zegt Sanquin-onderzoeker Boris Hogema in De Gelderlander.
Risico
Bij een nieuwe epidemie zal volgens Sanquin en RIVM het bloed van álle donoren in risicogebieden moeten worden gecontroleerd, omdat dus ook veel schijnbaar gezonde mensen besmet kunnen zijn. Bron van Q-koortsbesmettingen zijn meestal melkgeit- en melkschaaphouderijen. “Het is nog onduidelijk in welke mate Q-koorts ook via bloed van mens tot mens overdraagbaar is”, zegt Hogema. “Maar we kunnen geen risico’s nemen en moeten het bloed van besmette donoren bij voorbaat uitsluiten.”