In meerdere landen blijkt de geslachtsziekte gonorroe niet meer te reageren op medicijnen. De bacterie is resistent geworden voor antibiotica. Dat is onder meer ontdekt in Groot-Brittannië, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Australië en Japan. Daarvoor heeft de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties woensdag gewaarschuwd.
In Nederland is nog geen resistente gonorroe gevonden, maar dat is volgens Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een kwestie van tijd. “De bacterie wordt steeds resistenter en er zijn nog geen nieuwe medicijnen klaar waar we dan naar kunnen grijpen”, aldus Marianne van der Sande, hoofd van de afdeling Epidemiologie.
Verspreiding
Jaarlijks worden ongeveer 6000 gevallen van gonorroe vastgesteld in Nederland. Patiënten kunnen afscheiding uit hun penis of vagina krijgen. In ernstige gevallen kan gonorroe leiden tot bekkenbodemontsteking en vruchtbaarheidsproblemen. Als de behandeling niet meer aanslaat, verspreidt de bacterie zich door het lichaam. Dat is in principe niet dodelijk, maar een patiënt kan wel veel meer infecties krijgen. “Mensen kunnen dan langdurig last houden van gonorroe”, aldus Van der Sande. (ANP)