De Tweede Kamer moet uiterlijk eind 2010 een besluit nemen over de vervanging van de onderzoeksreactor in Petten. Voorzitter Fred Verzijlbergen van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde heeft daar woensdag voor gepleit.
Onderhoud Petten
In de reactor in Petten worden isotopen gemaakt die door ziekenhuizen worden gebruikt bij het stellen van diagnoses. Het gaat onder meer om het vaststellen van ernstige aandoeningen als kanker, hart- en vaatziekten, long- en nierziekten.
De kernreactor in Petten is oud en ligt op momenteel stil voor onderhoud. Volgens Verzijlbergen wordt met veel kunst- en vliegwerk voorkomen dat kankerpatiënten moeten wachten op hun behandeling. De behandeling van patiënten met andere ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen loopt al vertraging op, meent hij. Mensen met minder urgente klachten, komen volgens hem nog later aan de beurt.
In Nederland worden per maand 30.000 onderzoeken uitgevoerd bij patiënten, waarbij de isotopen worden gebruikt.
Nieuwe reactor
Als de Tweede Kamer toestemming geeft voor de bouw van de nieuwe reactor, duurt het nog minstens acht jaar voordat de nieuwe reactor klaar zal zijn voor gebruik. De huidige, verouderde reactor moet tot die tijd blijven draaien om aan de vraag naar de medische isotopen te kunnen blijven voldoen. “Omdat de reactor zo oud is, kan dat problemen opleveren”, zegt Verzijlbergen. Hij is niet bang voor onveilige situaties, “maar misschien is steeds langer en vaker onderhoud nodig.”
Isotopenproductie
Nederland en Canada leveren samen ongeveer 75 procent van de medische isotopen die wereldwijd nodig zijn. In beide landen ligt de productie op het moment stil wegens onderhoud van de reactoren. Kleinere leveranciers in onder meer België moeten de productie nu zo goed mogelijk op gang houden. “Politici moeten zich realiseren welke gezondheidsbelangen op het spel staan. Voor veel patiënten is de productie van de isotopen van heel groot belang.”
Volgens Verzijlbergen is er grote overeenstemming in de Tweede Kamer over de vervanging van ‘Petten’. “De politici moeten daarom snel de knoop doorhakken”, stelt hij. (ANP)