Medisch specialisten hebben boos gereageerd op de plannen van zes politieke partijen om de opleiding tot specialist met twee jaar te verkorten. De VVD, CDA, SP, D66, CU en SGP hopen hiermee 200 miljoen euro per jaar te besparen. Dit blijkt uit de CPB-‘doorrekening’ van verkiezingsprogramma’s, schrijft het NRC.
Kwaliteit
Een basisarts studeert nu zes jaar om chirurg, internist of cardioloog te worden. Het verkorten van deze opleiding leidt er volgens de Orde van Medisch Specialisten toe dat er minder goede artsen worden afgeleverd. “Wij hebben een goede opleiding en doen er niet extreem lang over. In Duitsland en Engeland duurt de opleiding tot specialist zelfs zeven tot acht jaar”, zegt cardioloog Jan van Wijngaarden namens de Orde tegen NRC.
EU-norm
Bovendien hekelt de Orde de onderbouwing voor deze verkorting. De politieke partijen noemen het ‘harmoniseren met EU-norm’. Deze norm van vier jaar dateert uit 1975 en stelt volgens de medisch specialisten niets voor. De norm is volgens hen bedoeld om het elke specialist mogelijk te maken overal binnen de Europese Unie te werken, zelfs degenen met de kortste opleiding.
Bezuiningsplannen
Een ambtelijke werkgroep van de ministeries van Financiën, VWS en Onderwijs kwam eind mei met drie bezuinigingsvoorstellen. Hiermee kon ruim 400 miljoen euro per jaar worden bespaard op de opleiding tot arts. Eén voorstel was de opleiding verkorten. Een ander voorstel, dat later is afgeblazen, was dat jonge artsen in opleiding zelf jaarlijks 13.400 euro aan hun opleiding moesten meebetalen. Dit zou het Rijk jaarlijks 80 miljoen euro besparen. Verder concludeerde de werkgroep dat het zorgelijk was dat ze geen zicht kregen op de manier waarmee de vele miljoenen euro’s voor de opleiding tot specialist worden besteed. Zij organiseren deze opleidingen met acht universiteiten. De opleiding vindt gedeeltelijk plaats in andere ziekenhuizen. Ook de Orde wil dat transparant wordt hoe dit opleidingsgeld besteed wordt.