De ziekenhuizen in Vlissingen en Goes zijn te hard van stapel gelopen met het sluiten van de kraamafdeling in Vlissingen. Dat vindt de Tweede Kamer, bleek na een spoeddebat met minister Ab Klink van Volksgezondheid op woensdag 14 januari. Per 1 januari kunnen vrouwen op Walcheren die moeten bevallen en specialistische hulp nodig hebben, niet meer terecht in het ziekenhuis in Vlissingen, maar moeten naar Goes.
Kamer: verloskunde Walcheren te snel dicht
Extra ambulancepost
Vorige week haalde een barende vrouw het ziekenhuis op Zuid-Beveland niet: haar kind kwam in de auto ter wereld. Voor de SP, die het spoeddebat aanvroeg, toont het voorval aan dat de afstanden te groot zijn geworden en vrouwen weer in Vlissingen terecht moeten kunnen.
Klink ziet liever dat de extra ambulancepost in de kop van Walcheren er zo snel mogelijk komt. Hier heeft het Rijk vorig jaar geld voor beschikbaar gesteld. Deze ambulance kan binnen twee maanden gaan rijden, maar had er eigenlijk al moeten zijn op het moment dat de verloskunde in Goes werd geconcentreerd.
Mededingingsautoriteit
Sinds begin dit jaar is de verloskunde geconcentreerd in Goes omdat er te weinig personeel was om dit in beide ziekenhuizen overeind te houden. De oppositie in de Tweede Kamer wil toch een volwaardige kraamafdeling in Vlissingen behouden. Het CDA vindt dat de ziekenhuizen een uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) hadden moeten afwachten over hun voorgenomen fusie.
Gynaecologen
VVD’er Edith Schippers vermoedt zelfs dat de ziekenhuizen met het oog op de fusie niet al te veel moeite hebben gedaan om gynaecologen te zoeken. Minister Klink zegt wel de indruk te hebben dat de ziekenhuizen goed hebben gezocht. Hij wil nog eens laten bekijken of er genoeg vrouwenartsen worden opgeleid.