Het St. Jans Gasthuis in Weert gaat in de loop van volgend jaar verschillende behandelingen afstoten. Het ziekenhuis maakt onvoldoende volumen om aan de nieuwe veiligheidseisen voor complexe vaatchirurgie, hernia-operaties en bariatrische chirurgie te voldoen.
Ambities
In dagblad De Limburger erkent bestuursvoorzitter Hans de Jong dat het St. Jans Gasthuis “niet voldoende quotum” haalt om de minimale kwaliteit van zorg te garanderen. De Jong spreekt nog wel met het Laurentiusziekenhuis in Roermond en het VieCuri Medisch Centrum in Venlo en Venray over een eventuele bundeling van bariatrische chirurgie, maar hij verwacht niet dat dit alsnog genoeg extra patiënten zal opleveren. “Als basisziekenhuis moet je je grenzen kennen en durven toegeven dat je soms onvoldoende bent geoutilleerd”, zegt De Jong. “We hebben hier bijvoorbeeld maar één vaatchirurg en daar moet je je ambities op aanpassen.”
Herschikken
Het “herschikken van de portfolio’’, zoals De Jong het noemt, betekent in de praktijk doorverwijzen en uitbesteden. De Jong denkt daarbij met name aan het Atrium ziekenhuis in Heerlen, het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Het Atrium beschikt sinds vorig jaar over twee nieuwe operatiekamers die speciaal zijn ingericht voor bariatrische chirurgie. Voor de af te stoten complexere hernia-operaties en vaatchirurgie ligt een verwijzing naar Maastricht of Eindhoven voor de hand.
Verzekeraars
Patiënten kunnen in eerste instantie voor hun consult nog gewoon op de Weertse poli terecht. Ze worden pas verwezen als een operatie nodig is. De Jong benadrukt dat ook verzekeraars in belangrijke mate bepalen waar patiënten voor ingrepen terecht kunnen. Het St. Jans Gasthuis is al eerder gestopt met bepaalde oncologische ingrepen als slokdarmkanker. Met Roermond wordt nadrukkelijk samengewerkt op het terrein van reumatologie, geriatrie en pathologie.