Het aantal ziekenhuisopnames dat gerelateerd is aan kanker is de afgelopen vijftien jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt vooral doordat er veel meer dagopnames zijn, in plaats van langer durende opnames in het ziekenhuis.
Per tienduizend inwoners waren er in 1996 nog iets minder dan 100 ziekenhuisopnames vanwege kanker. In 2010 lag dat aantal op 210. Dat komt vooral door het aantal dagopnames, zo blijkt. Het aantal patiënten dat namelijk opgenomen wordt steeg veel minder snel, namelijk van 50 naar ongeveer 75. Tegelijk steeg het aantal mensen dat overleed aan kanker nauwelijks.
NKI
“Het aantal dagopnames is enorm toegenomen, het aantal opnames voor een langere periode neemt sterk af”, bevestigde een woordvoerster van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) in het Anthony Leeuwenhoek Ziekenhuis. “Om voor ons te spreken: wij zijn een klein ziekenhuis met slechts 180 bedden. Toch hebben wij het aantal kankerpatiënten enorm zien toenemen. We hebben het aantal bedden op hetzelfde niveau kunnen houden, maar de afdeling dagbehandeling flink uitgebreid.”
Volgens de woordvoerster is er het afgelopen jaar veel verandert, waardoor bijvoorbeeld iemand die een chemotherapie moet ondergaan, binnen enkele uren alweer uit het ziekenhuis ontslagen kan zijn. Een groot contrast met eind jaren ’90.
Amputatie
“Hetzelfde geldt tegenwoordig zelfs voor een borstamputatie. Vroeger moest iemand enkele dagen in het ziekenhuis blijven, tegenwoordig gebeurt dat in de dagbehandeling. Dat is niet ingegeven door bezuinigingen of efficiëntie, maar omdat wetenschappelijk is gebleken dat mensen die zo’n behandeling ondergaan, thuis beter herstellen. Uiteraard zenden we ze niet zomaar naar huis, maar met een goede instructie”, legde de woordvoerster uit.
Vooruitgang
Ongeveer 30 op de 10.000 mensen overleed per jaar aan kanker. Dat aantal steeg slechts heel lichtjes in de afgelopen vijftien jaar. “Voor sommige tumorsoorten, zoals bijvoorbeeld borstkanker, is een enorme vooruitgang geboekt. Voor andere, zoals longkanker en alvleesklierkanker, is er nauwelijks een vordering geboekt”, vertelt de voorlichtster. (ANP)