Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat patiënten thuis trainen, zodat zij fitter voor de operatie zijn. Dit moet de kans op complicaties na de operatie verkleinen.
Het project richt zich op niet-fitte patiënten die een grote buikoperatie moeten ondergaan wegens een kwaadaardige lever- of alvleesklieraandoening. Zij krijgen thuis een fietstrainer ter beschikking om gedurende vier weken onder begeleiding van een fysiotherapeut aan hun conditie te werken.
Patiënten die een grote buikoperatie ondergaan, hebben gemiddeld dertig procent kans op het krijgen van een complicatie, zoals een abces, een lekkage of een longembolie. Patiënten lopen extra risico op complicaties wanneer zij meerdere aandoeningen hebben en in een slechte fysieke conditie zijn.
Marathon
“Een grote operatie kun je vergelijken met het ongetraind lopen van een marathon”, vertelt Joost Klaase, hoogleraar en leverchirurg in het UMCG. “Hoe beter voorbereid je aan de start verschijnt, hoe beter het verloopt. Daarbij willen we patiënten, die dat nodig hebben, graag helpen.”
Er zijn al programma’s waarbij patiënten ter voorbereiding op hun operatie een trainingsprogramma in het ziekenhuis volgen of trainingsadviezen krijgen voor thuis. “Maar niet iedereen is in staat om dat vol te houden of ervoor naar het ziekenhuis te reizen,” zegt leverchirurg Carlijn Buis, die samen met Klaase het onderzoeksproject leidt.
MST
Klaase deed eerder onderzoek in Medisch Spectrum Twente (MST) naar patiënten met darmkanker en patiënten met endeldarmkanker die een trainingsprogramma in een fysiotherapeutpraktijk volgen. Dat onderzoek is nog niet afgerond, maar de eerste resultaten zijn erg positief. “Uit een Spaanse studie is gebleken dat in de kwetsbare groep patiënten het risico op complicaties na een grote buikoperatie met de helft vermindert”, aldus Klaase.
Het UMCG voert het onderzoeksproject uit in samenwerking met Maastricht UMC+, MST, Máxima Medisch Centrum Veldhoven en het Groningse bedrijf Lode, gespecialiseerd in medische ergometrie.