• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

 1. FrankvdTempel

  Helaas schiet Koos Dirkse zijn verhaal wat betreft het financiële plaatje nogal tekort. In zijn artikel laat hij achterwege dat de huisarts per patiënt van de zorgverzekeraar gemiddeld ca 68,— per jaar aan abonnementstarief ontvangt. Bij een normpraktijk van 2350 patiënten betekent dit een basisinkomen van 160.000,— voor loon + praktijkkosten. Daar bovenop komen inkomsten per consult + nevenverrichtingen. Huisartsen die van baan willen veranderen zullen merken dat ze er, meestal, fors in inkomen op achteruit zullen gaan. Dat ze nog meer parttime zullen gaan werken is waarschijnlijker omdat het inkomen dan nog altijd zeer goed te noemen is.

 2. Hans ter Brake

  We weten het, we voelen het en toch komt het na onderzoek en met feiten weer hard binnen. En er is maar één remedie: ontlasten van huisartspraktijken. Schrappen van paarse krokodillen en empoweren van mensen (TIFKAP, voorheen: patiënten). Dat doen we onvoldoende. Ook OPEN stopt meer energie in portalen dan in gezondheidsplatforms (PGO).

  Die mens is de enige constante in alle zorgprocessen, kent zijn sociale en professionele netwerk en heeft belang bij gegevens en het tijdig, veilig en gecontroleerd beschikbaar zijn en kunnen delen daarvan.

  Voor het eerst krijgen mensen een eigen digitaal hulpmiddel. Een gezondheidsplatform (PGO) dat hen regie geeft, waarmee eigen behoeften in beeld komen (Positieve Gezondheid), dat leefstijl en zelfmanagement ondersteunt, de beschikking geeft over gegevens, duiding en context-informatie en digitale communicatiemogelijkheden in persoonlijke (dynamische) zorgnetwerken. Dat omvat natuurlijk naasten, lotgenoten en ervaringsdeskundigen. Dus potentieel ook die andere grijzen of je kleinkinderen en je buurtgenoten.

  Patiënten gebruiken portalen, mensen gebruiken gezondheidsplatform. Als 40% van de mensen digitaler werkt, heeft de huisarts veel meer ruimte voor haar vak.