• This field is hidden when viewing the form
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. wulf@mede-menszijn.nl

    Moet een een huisarts bij een doorverwijzing gaan puzzelen of de (minimale) verzekering keuze van de patiënt daar een contract mee heeft? Of de patiënt stoot zich het jaar erop niet aan dezelfde steen en sluit een betere verzekering af?!

  2. Pasant

    Eigenlijk toch wel omgekeerde wereld. Tuurlijk moet die patiënt vooraf goed geïnformeerd worden, maar dan OOK en vooral pro-actief en individueel door de eigen zorgverzekeraar. Sterker nog: als de zorgverzekeraar besluit met een zorgaanbieder géén contract te sluiten (waarschijnlijk door belachelijk lage tarieven), zou een patiënt hier proactief over benaderd moeten worden en de keuze gegeven moeten worden om alsnog van verzekeraar te switchen (hetgeen wel lastig is na 1 januari, maar dat terzijde). Het is niet fair om alle verantwoordelijkheid op de zorgaanbieder af te blijven schuiven. Zij voeren immers alleen maar de zorg uit uit namens de zorgverzekeraar en willen enkel hun kosten vergoedt zien (obscure “cowboys” daargelaten).
    Sommige zorgverzekeraars kunnen nu voldoen aan de zorgplicht tegen minimale kosten en laten daar de klant voor opdraaien: een lage premie, hoge inkomsten en lage kosten. Het zou daarom fijn zijn als de patiënten federatie de blik iets breder zou maken.

    Tot slot: De vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg wordt afhankelijk gemaakt van het gemiddelde van hetgeen een zorgverzekeraar gemiddeld heeft gecontracteerd in het jaar t-1. Gezien de inflatie geeft dit een extra korting. Niemand die daar bij stil staat, maar er wel voor zorgt dat een vergoeding nog eens extra laag is voor niet-gecontracteerde zorg.