De arts die veroordeeld is voor het onthouden van reguliere zorg aan Sylvia Millecam, werkt als antroposofisch arts en behandelt nog steeds mensen met kanker. Dit blijkt uit een uitzending van het tv-programma Undercover in Nederland.
René Broekhuijse is in 2007 al uit het BIG-register geschrapt, maar behandelt volgens Undercover in Nederland nog altijd mensen met kanker. Het tv-programma bezocht hem, samen met twee bestuursleden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). De twee, arts Menso van Meeteren en anesthesioloog Catherine de Jong, hebben zich als kankerpatiënt laten ‘behandelen’ door Broekhuijse en antroposofisch huisarts Roger C. De VtdK noemt hen “beruchte kwakzalvers”.
De Jong, voorzitter van de VtdK, bezocht Broekhuijse als zogenaamde patiënt met leverkanker. Hij ontdekte al snel met zijn Vega-apparaat dat bij De Jong geen sprake zou zijn van een tumor maar van een infectie als gevolg van een lage weerstand. De VegaTest is een elektromagnetische ‘meting’ waarbij met een zilveren meetelektrode op de huid in de hand wordt gedrukt.
Sylvia Millecam
Ook Sylvia Millecam had geen kanker, maar een infectie, volgens Broekhuijse. Hij zegt daarover in de tv-uitzending: “Dat hele mens had helemaal geen kanker.” Volgens De Jong heeft hij niets geleerd van de rechtszaken en van het feit dat hij zijn artsentitel kwijt is. “Deze man is onverbeterlijk en gevaarlijk.”
Menso van Meeteren, oud-inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, heeft met de verborgen camera de antroposofische huisarts Roger C. bezocht. Volgens C. bestaat kanker helemaal niet en artsen in het ziekenhuis interpreteren alles verkeerd. Hij staat volgens de VtdK in het BIG-register.
Beroepsvereniging
De beroepsvereniging van antroposofische artsen NVVA heeft C. na de uitzending geroyeerd als lid. De beroepsvereniging heeft bovendien besloten met onmiddellijke ingang zijn certificaat antroposofisch arts te ontnemen. De NVAA laat weten “met ontzetting” kennis te hebben genomen van de in de tv-uitzending getoonde handelswijze.
“De antroposofische geneeskunde is een verruiming van de reguliere geneeskunde, doordat zij naast de gebruikelijke behandelprotocollen ook de geestelijke ontwikkeling van de mens serieus neemt en betrekt in het opstellen van een behandelplan”, schrijft de vereniging in een verklaring. “Antroposofische geneeskunde heeft niets te maken met het afwijzen van levensreddende behandelingen, zoals bijvoorbeeld tegen kanker, maar zal zich juist richten op het (onder-)steunen van mensen die een reguliere behandeling (tegen kanker) ondergaan.”