• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

 1. Peter Koopman

  Verpleegkundigen en verzorgenden spreken zich langs verschillende wegen verschillend uit over het Integraal Zorgakkoord ( IZA-2 ). Het “vergezicht” ( beoogde doelen ) spreekt de meesten echt aan en het voorbereiden daarvan via onderzoek en onderwijs ook. Op strategisch ( abstract ) niveau zullen hun meningen niet veel verschillen. Hoewel de mening vanuit de KNMG toch wel fors tot nadenken aanzet! Op tactisch niveau ( middellange termijn ) lopen de meningen uiteen. De horizon van dit akkoord is 2024 en velen verwachten wel een aanzet, maar weinig realisatie van de doelen op deze termijn. Ook het realistisch gegeven dat de gezondheidszorg ca. 11% bijdraagt aan gezondheid ( KNMG tekst ) tempert de verwachtingen. Op operationeel niveau lopen de meningen zeer uiteen. Het “vergezicht” staat haaks op de huidige werklast van verpleegkundigen en huisartsen ( complicerende zorgverlening, vacatures, verloop, lagere instroom, 70% deeltijdbanen, groeiend ZZP aantal enz.), Maar ook het terecht ongenoegen over ongenuanceerd “1 op de 6” bevriezen van de formatie is daarbij olie op het vuur. Werkgevers en vakbonden ( oa NU ‘91 ) wezen op de loonkloof ( tevens te lage pensioengrondslag ) en huidige inflatie ( zie CAO NS ). Veel verpleegkundigen en verzorgenden kunnen de toegekende 114 euro per persoon ( 48 miljoen ) voor verbetering zeggenschap dankbaar zijn, maar een betere CAO en pensioen meer liefhebben! ActiZ nam het expliciet op voor de wijkverpleging. Chapeau! Nu huisartsengeneeskunde en wijkverpleging niet tekenden staathet IZA-2 op lemen voeten? Misschien een “verkenner” inhuren om uit de impasse te komen? Want de kaarten in de TK lijken vooraf wel geschut. Misschien kan de EK hier wijsheid bieden. Zorgbeleid moet voldoende draagvlak hebben, toch?

 2. J Vandenberg

  Ik kan me niet voorstellen dat de V&VN dit zorgakkoord namens de verpleegkundigen goedkeurt.
  Als je goed kijkt wat er aan de hand is in de verpleeghuizen en ziekenhuizen en op dit moment, dan mag men zich grote zorgen maken.
  Veel deskundigen schrijven dit al tijden.
  Onder aan de streep loopt het nodige personeel weg.
  De zorg wordt echt niet meer geleverd zoals beoogd en in de statuten beschreven.
  Aktie dus!