• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Peter Koopman

    ZZP lijkt nu oorzaak van kostenstijging in de zorg, maar is een gevolg van structureel te lage lonen en o.a. te hoge werklast. De SER stelde de loonkloof bij verpleegkundigen en verzorgenden IG op 12 mei 2021 vast ( peil 2020; tot 9 % op marktsectoren ). Bovendien remmen toeslagen voltijd aanstellingen, is 24 uurs kinderopvang niet beschikbaar en betaalbaar, zijn huren en parkeren te duur enz. enz. Tussen branches in de zorg speelt ook nog concurrentie ( er is nig steeds geen nationale cao voor verpleegkundige en verzorgenden. “Particulieren” ( ZZP ) is al lang een van de aanbiedingsvormen van verpleging en ook in veel andere sectoren “gewoon”. Ook is de uittocht ( uitstroom ) uit de zorgsector enorm. De FNV is een vakcentrale die mogelijk wijst op de gebrekkige veiligheid van het werken als ZZP ( onvoldoende verzekerd, pensioen niet goed geregeld enz.) en op de “slagroompositie” die zzp-ers op de collega’s kunnen innemen ( hoger loon, zelfstandige dienstlijst enz). Maar met de huidige 10% vacatures, 10% verzuim, groot verloop en lage instroom kun je niet verwachten dat ZZP-weer in branches in loondienst komen. Elders kunnen oud-verpleegkundigen en verzorgenden in de huidige tijd een betere ZZP- of loondienst baan verwerven. Pas dus op “het kind met het badwater..! Een verschil dus in oorzaak of gevolg denken!

  2. Ronald Visser

    Volledig eens met Peter Koopman. De zelfstandig professional (ZP) is onderdeel van de oplossing, niet van het probleem.
    Overigens blijken de kosten voor de instellingen niet per se hoger uit te vallen, omdat premies, 13e maand (vakantiegeld) en ziekte niet hoeven te woden betaald.