• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Arne van Oranje

    Het Zorginstituut en de daarbij aangesloten medisch adviseurs zijn in mijn ogen weinig objectief. De zorgverzekeraars en de overheid hebben een hele grote vinger in dit instituut; “Wiens brood men eet diens woord men spreekt”.

    En steeds dat gelul over dat zorg zo duur is. Ja, 87 miljard euro is veel geld, maar valt nog wel mee als je je bedenkt dat er 1,3 miljoen mensen in werkzaam zijn. Er zijn sectoren waar de gemiddelde kosten per werkende vele malen hoger liggen dan in de zorg, maar daar hoor je niemand over.

    Verder moeten we af van de maximalisering van de inkomensafhankelijke bijdrage. Het is absurd dat iemand met een jaarinkomen van 55.000 euro net zoveel inkomensafhankelijke bijdrage betaald als iemand die 110.000 euro per jaar verdient.

  2. HK Hardeman

    Apneuzorg is nuttig, zinnig en zuinig. Elke twee jaar sinds 2004 laten we uitgebreid onderzoek doen onder 5.000 patiënten met slaapapneu. Daaruit blijkt dat apneuzorg absoluut helpt en zinnig is. Deelnemers aan het onderzoek beoordelen hun kwaliteit van leven vóór de diagnose met een 4 en na het starten van de behandeling stijgt die score tot een 7 of hoger. Ook in het buitenland zijn er wetenschappelijke bewijzen voor de effectiviteit van apneuzorg.”
    De Apneu Vereniging staat volledig achter de doelstelling om Zinnige Zorg te leveren en dus vermijdbare kosten te stoppen om de zorgkosten beheersbaar te houden. Wanneer zou blijken dat slaapcentra de apneu-behandeling ook inzetten waar die niet helpt is ingrijpen nodig. Maar volgens de ApneuVereniging zullen dat grensgevallen zijn, buiten de ruim 300.000 mensen met diagnose apneu. Niet meer vergoeden van deze behandeling gaat de maatschappij veel andere schade bezorgen: verwaarloosde apneu legt de basis voor veel andere aandoeningen.
    Niet behandelen is uiteindelijk duurder dan wel behandelen. De behandeling met een cpap, de meest voorkomende behandeling voor mensen met apneu, kost zo’n 300 euro per patiënt, per jaar. Zou je mensen met apneu niet behandelen, dan zijn de zorgkosten gemiddeld 4.000 euro per jaar.
    De Apneu Vereniging heeft regelmatig overleg met het Zorginstituut Nederland over de diagnosecriteria en de optimale behandeling bij apneu. Ook met de medisch specialisten is er geregeld overleg over de richtlijn Apneu. Wanneer er extra wetenschappelijk onderzoek nodig is, juicht de vereniging dat toe en zal daar graag aan meewerken.

    Hugo Hardeman,
    voorzitter ApneuVereniging