Zorgverleners zoals verpleegkundig specialisten en nurse practitioners plegen regelmatig economische delicten door handelingen te verrichten waarvoor zij niet bevoegd zijn. Daarbij declareren medisch specialisten hun hoge tarieven voor het werk dat ondergeschikten zonder artsdiploma zelfstandig uitvoeren. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.
Overtreding wet
De Nederlandse zorgautoriteit NZa zegt in reactie hierop in het NRC: “Hier wordt duidelijk de wet overtreden.” De beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden verklaart in het NRC dat het wijdverbreid is dat veel zorgpersoneel zonder wettelijke bevoegdheden werk doet. Ze beaamt ook dat ziekenhuizen declaraties indienen alsof medisch specialisten de zorg hebben verleend, ook al is er geen arts aan te pas gekomen. Dit gebeurt aan de lopende band, ook bij ander goedkoop zorgpersoneel zoals praktijkondersteuners, zegt een woordvoerder in NRC. V&VN stelt dat niet in de wet staat dat dit niet mag. De Zorgautoriteit spreekt dat nadrukkelijk tegen. De artsenfederatie KNMG zegt dat pas als de wet veranderd is verpleegkundig specialisten zelfstandig en onder eigen verantwoordelijkheid kunnen handelen.
Werk en declaraties illegaal op naam van arts
Het NRC verhaalt over een ervaren verpleegkundig specialist. Zij schrijft “illegaal” eenvoudige, maar ook zware medicijnen als morfinepreparaten voor. Dat is “mondeling” afgesproken met het ziekenhuis en de ziekenhuisapotheker accepteert haar handtekening. Ze weet dat het officieel niet mag, maar het is volgens de vrouw een kwestie van “heel goed grenzen beheersen”. Ze zegt de landelijke richtlijnen te volgen, documenteert alles in de computer en “bij twijfel roep ik altijd een arts.” Zij declareert haar werk op naam van de medisch specialist.