• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

 1. leovansister

  Inzetten op preventie (care) is altijd zeer zinvol en verdient inderdaad nog veel meer aandacht én inzet van de medici en van verzekeraars. Maar belangrijker nog is de inzet van mensen, verzekerden zelf. Communicatie is dan erg belangrijk maar ook beloning (of bonus/malus). Verzekeraars zouden kunnen overwegen om verzekerden die aantoonbaar structureel veel aan preventie doen zoals bijvoorbeeld meer sporten, gezonder eten, lage BMI, niet roken etc. om die te belonen bij hun premiestelling van de zorgverzekering. Dat stimuleert velen naar mijn overtuiging. Leo van Sister

 2. Frank Conijn

  “Die plicht zou niet alleen moeten gelden voor zorgprofessionals, maar ook voor zorgverzekeraars, gemeenten, GGD’s en zorgkantoren.”
  .
  FC: Er is een veel (kosten)effectievere methode (want preventie kan ook zeer kostenineffectief zijn): voer een korting op de zorgpremies (mv) in voor mensen met een gezond voedings- en beweegpatroon. Dat is af te lezen aan de versuikering van het hemoglobine (HbA1c) en de bloedvettenwaardes, die middellangetermijnindicatoren zijn, en mogelijk nog meer indicatoren.
  .
  Door de korting te geven op de nominale ZV-premie, de inkomensafhankelijke ZV-premie (door de werkgever uit te keren aan de werknemer) en het deel van de inkomstenbelasting dat naar de WMO en de verpleeghuiszorg gaat, ontstaat een zeer aantrekkelijke totale korting.
  .
  Voor meer informatie, zie https://www.gezondezorg.org/preventiebeleid.