• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 4

  1. Hans Buijing

    In de wijkverpleging willen nagenoeg alle organisaties gecontracteerd worden, maar het overgrote deel wordt afgewezen. Slechts enkelen onttrekken zich aan contractering; deels door slechte eerdere ervaring en deels doordat ze geboden voorwaarden, lees tarief en volume, niet fatsoenlijk vinden. Voor de meeste aanbieders is (deels) ongecontracteerd werken in de wijkverpleging geen keuze maar een resultante van het contracteerproces die hen uitsluit. Soms op arbitraire gronden. En aangezien de zorgverzekeraars prijs stellen op transparantie zou het prettig zijn als de verzekeraars met cijfers komen over de hoeveelheid aanbieders door hen afgewezen worden. En als referentie: in 2015 werden ruim 1000 zorgaanbieders in de wijkverpleging gecontracteerd en momenteel zijn dat er ca 500 waarvan ongeveer de helft fysieke contractering kennen (er is een gesprek, onderhandeling etc.) en de rest een digitaal proces (geen onderhandeling, wel een aanbod: slikken of stikken). En volgens Vektis zijn er nu ca 1400 zorgaanbieders wijkverpleging. Dus hoeveel gaan op voor een contract en krijgen er geen?

    • Olaf Wijman

      Lachwekkend, deze krokodillentranen van zorgverzekeraars Nederland! Bedankt Hans voor jouw duidelijke commentaar.

  2. Peter Koopman

    Zorgverzekeraars: “we hebben ook zorgaanbieders nodig om contracten te sluiten”! Dat lijkt de omgekeerde wereld, want zorgverzekeraars hebben verzekerden en die verwachten tijdig zorgzekerheid. Verzekeraars kunnen hun huidige contracten toch verlengen? Waarom ieder jaar dat “overlegcircus”? Dit “gedoe” OVER de zorg kost onnodig geld en frustratie. Zorg moet weer onderdeel worden van publieke sector en centraal gefinancierd ( net als brandweer, politie of defensie ).

    • Olaf Wijman

      Peter, jij ook bedankt! Steeds meer redenen om inderdaad dit huidige stelsel van zorgverzekeraars ’te elimineren’. Maar ja, al die vervloekte koninkrijkjes en de mensen daar die als voornaamste doel hebben om AAN de zorg te verdienen?!