Incompetente bestuurders in de semipublieke sector zouden op een zwarte lijst moeten komen, zodat ze na wanprestaties niet zomaar opnieuw aan de slag kunnen. Dit is een van de stellingen waarmee corporate governance-expert Gerard Mertens het debat over de kwaliteit van bestuur in zorg, onderwijs en woningbouw wil aanzwengelen.
Mertens, decaan van de faculteit Managementwetenschappen aan de Open Universiteit, ging dinsdag tijdens een Open Kennisavond in Den Haag met vervangend ombudsman Addie Stehouwer over de stelling in debat. “Het is onbegrijpelijk dat bestuurders die miljoenen aan gemeenschapsgeld hebben verkwanseld, enkele maanden later weer aan de slag kunnen op een andere bestuurderspositie”, aldus Mertens in een toelichting op de stelling.
Stapelen
Het debat was ondermeer bedoeld om oplossingen voor falend toezicht op organisaties te bedenken. Mertens zegt niet te willen zwartepieten, maar vindt wel dat toezichthouders meer verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de gang van zaken. “Toezichthouders moeten ook strenger op competenties worden geselecteerd. Bovendien zouden zij verplicht periodiek moeten worden bijgeschoold,”stelt Mertens. “Toezichthouders zijn ook dikwijls overgecommiteerd door het stapelen van functies. Dat is onwenselijk en ongeloofwaardig. Toezichthouders moeten meer tijd aan hun functie besteden en navenant beloond worden.”
Rondlopen
Mertens pleit voor een professionalisering van toezicht. Een toezichthouder in een complexe organisatie zou één dag in de week moeten rondlopen in de organisatie. Alleen op deze manier is het volgens Mertens mogelijk een goed beeld van de informele organisatie te krijgen en kunnen toezichthouders de informatieasymmetrie met bestuurders verkleinen.
Onderzoek
Naast decaan aan de Open Universiteit is Mertens sinds 2005 bestuurslid van het Netherlands Institute for Corporate Governance. Eerder was hij hoogleraar Financial Analysis en voorzitter van de vakgroep Financieel Management en later Accounting and Control verbonden aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook heeft hij verschillende onderzoeksprojecten naar corporate governance gedaan voor ondermeer het ministerie van Financiën, de Monitoring Commissie Corporate Governance en Eumedion.