• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

  1. Arne van Oranje

    Er moet een wettelijke verplichting komen dat ZZP’ers in de zorg net zo goed meedraaien in de avond, nacht en weekend diensten.
    Want nu is het zo dat deze onregelmatige diensten voornamelijk op de schouders komen van werknemers in loondienst. En die raken overbelast en vallen uit waardoor de onregelmatige diensten nog meer op de werknemers in loondienst komen te liggen die dan weer meer overbelast raken. En werknemers die overbelast zijn geraakt kiezen dan ook sneller voor het ZZP schap omdat die verplichting van meedoen in onregelmatige diensten dan vervalt of nog erger ze stoppen met werken in de zorg.
    Dit is een negatieve spiraal naar de bodem. En ZZP’ers in de zorg kosten niet allemaal 2 keer zoveel als een werknemer, maar hoe hoger de kwalificatie van de ZZP zorgverlener en schaarste hoe meer het oploopt naar 2,5 tot 3 keer meer dan een vergelijkbare werknemer in loondienst. En de schaarste neemt steeds meer toe waardoor ze meer kunnen vragen, want niet genoeg zorgmedewerkers hebben in bijvoorbeeld een ziekenhuis kan mensenlevens kosten.
    En de detacheringsbureaus en SoloPartners praten natuurlijk voor eigen parochie.

  2. Peter Koopman

    Eens met van Erp dat ZZP niet “duurder” is. ( zzp zoekt beste passende schaal en trede, incl. Werkgeverslasten, incl. Pensioen- en andere secundaire aspecten. Daarenboven ipv de huiseigen HRM kosten een toelage voor de heer van Erp of zijn collega bemiddelaars en geen kosten voor ziekteverzuim of ander verlet. Nadeel: niet altijd passend in de patiëntgerichte en teamgerichte dienstlijst. Een kort dienstverband ontkent de relationele aspecten in de beroepsuitoefening van verzorgenden IG en verpleegkundige en mikt op de kwantitatieve invalshoek en “wapperende handen”. Een kort contract verhoogt de discontinuïteit in persoon ( lagere kwaliteit ). Beter niet doen, dus! Echter ook te kleine contracten per persoon en een te beperkt geplande formatie zijn hier debet aan ( personeelsbeleid en prioriteit in begroting en financiering )! Een te krampachtige houding bij CAO overleg ( niet repareren tekort salaris en dus ook jarenlange slechte grondslag voor indexeringen en pensioen: dus ook slechte marktpositie). Ja zzp is soms een noodzakelijk kwaad en ook een begrijpelijk ventiel voor verzorgenden IG en verpleegkundigen om het hoofd te bieden aan voornoemde misstanden. Werkgevers: niet alles op bordje kabinet schuiven ( zie goede voorbeelden CAO UMC, dankzij NU’91 en loonreparatie Buurtzorg, dankzij bestuurder Jos de Blok ) en repareer deze lonen.

  3. Wine te Meerman

    De ene zzp’er is de andere niet. De uitspraak dat een zzp’er twee keer zo duur is als een medewerker in loondienst herken ik wanneer alleen naar het kale uurloon wordt gekeken. Een zzp’er wordt echter niet doorbetaald tijdens verlof en verzuim en ontvangt ook geen vakantiegeld, EJU, en pensioenopbouw. Als je hiervoor corrigeert kost een medewerker ook al snel twee keer zijn of haar uurloon.

    Mijn ervaring is dat zzp’ers niet zozeer het probleem zijn, maar eerder dure uitzend- en bemiddelingsbureaus die hoge ORT-vergoedingen vragen en (wettelijke verplichte) btw.

    Maar los daarvan lost het elkaar de schuld geven van de steeds hogere zorgkosten weinig op. Het probleem zal dit jaar door de torenhoge inflatie alleen maar groter worden vrees ik.