ACTUEEL

Den Helder behoudt spoedzorg

Het nieuwe Gemini Ziekenhuis in Den Helder zal vooral ingericht worden voor kort verblijf en dagbehandeling. Wel blijven de SEH en de verloskunde behouden.

Een en ander blijkt uit de nieuwe zorgprofielen die de raad van bestuur van de MCA Gemini Groep woensdag heeft gepresenteerd. De plannen voorzien ondermeer in een concentratie van de complexe zorg in een nieuw te bouwen Regionaal Topklinisch Interventiecentrum (RTIC).  Zodra het kan verlaat de patiënt het RTIC en herstelt, indien nodig, verder in een zorginstelling met basisziekenhuisvoorzieningen in de regio. Langer verblijf, waarbij geen gespecialiseerde verpleegkundige of medische behandeling nodig is, zal plaatsvinden in bijvoorbeeld een zorg- of herstelhotel.

Systeemziekenhuis

Het Gemini ziekenhuis wordt in de woorden van de raad van bestuur “hét systeemziekenhuis van de 21e eeuw”. Dit betekent dat het beschikt over noodzakelijke, cruciale zorgfuncties (zoals een SEH en verloskunde) in een bepaald verzorgingsgebied. Het ziekenhuis krijgt vier operatiekamers, 140 bedden, waarvan veertig voor dagbehandeling, alsmede een geïntegreerde huisartsenpost en spoedeisende hulp.

Poliklinisch centrum

Er komt een bescheiden intensive care, als satelliet van de uitgebreide intensive care in Heerhugowaard. Van daaruit kunnen Helderse patiënten worden bewaakt en geobserveerd en is er overleg mogelijk met verplegend personeel in Den Helder. MCA krijgt vooral een rol als poliklinisch en behandelcentrum, met dagbehandelingfaciliteiten (OK’s en bedden/stoelen). Na ingebruikname van het RTIC en een periode van ervaring met dit bi-locatiemodel, wordt tussen 2018 en 2020 besloten over de huisvesting van het MCA na 2025.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top