Finance

Orbis dreigt failliet te gaan

Overheden en zorgverzekeraars moeten snel met een plan en geld komen voor de financiering van de reorganisatie van het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen. Dat zegt bestuursvoorzitter Cees Sterk tegen NRC. Wegens geldgebrek kan Orbis de reorganisatie niet uitvoeren, waardoor Orbis het risico loopt dit najaar failliet te gaan.

Uitstel personeelsreductie door geldgebrek

Orbis Medisch en Zorgconcern stelt de voorgenomen personeelsreductie uit, omdat de financiële middelen voor het sociaal plan, opgevraagd bij onder andere de gemeente en bij het UWV Werkbedrijf, tekort blijken te schieten. Orbis, de grootste zorgaanbieder en werkgever in Sittard-Geleen en omgeving, had deze week een start willen maken met de gesprekken met medewerkers die boventallig worden. Orbis schrapt 485 voltijds-functies. Bij ongewijzigd beleid zou de instelling dit jaar 38 miljoen euro verlies lijden.

Faillisement: Orbis teert in met 3 miljoen per maand

Volgens bestuursvoorzitter Sterk kijken overheden en zorgverzekeraars te veel naar elkaar en doen verder niets. Als dit zo doorgaat, dreigt er uiterlijk dit najaar een faillissement. Orbis teert nu 2,5 à 3 miljoen euro per maand in op haar weerstandsvermogen, zegt Sterk.

Boventalligen Orbis blijven voorlopig in onzekerheid

De betrokken vakbonden hebben verontwaardigd gereageerd op het uitstellen van gesprekken met de mensen die boventallig worden. Zij stellen dat Orbis niet alleen de medewerkers in onzekerheid houdt, maar dat het uitstel de financiële problemen van Orbis alleen maar groter zal maken. De bonden blijven zich inzetten voor een reorganisatie zonder gedwongen ontslagen, schrijven ze in een persbericht.

Ziekenhuis van de 21ste eeuw kost teveel

Belangrijkste oorzaak van het geldgebrek is het zogenoemde ziekenhuis van de 21ste eeuw dat in januari in gebruik is genomen. Dat drukt te zwaar op de begroting. Verder zijn in de thuiszorg en de tehuizen de kosten te hoog en de productiviteit te laag. Orbis zelf heeft geen geld. Niemand anders is nog bereid gevonden om met de benodigde 15 miljoen euro voor een sociaal plan en 5 miljoen voor de organisatiekosten over de brug te komen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top