ACTUEEL

Inspectie sluit apotheek Culemborg per direct

Inspectie sluit apotheek Culemborg per direct

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft apotheek de Fonteijn in Culemborg per direct laten sluiten. Patiënten zouden er ernstige risico's lopen. Dat heeft de inspectie vrijdag gemeld.

De controle van de recepten zou onvoldoende zijn. Ook zijn er problemen met de logistiek, met extreem lange wachttijden als gevolg. De leiding door de apothekers zou gebrekkig zijn. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

16 juli 2012

Gevolgen sluiting apotheek de Fonteijn

16-07-2012 11:35
0 reacties

CULEMBORG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft afgelopen vrijdag per direct apotheek de Fonteijn gesloten. Aanleiding voor de sluiting was onder andere problemen in de geneesmiddelenlogistiek, extreem lange wachttijden voor patiënten, gebrekkige leiding door de apothekers en onvoldoende controle van de recepten. De inspectie is van oordeel dat hierdoor ernstige risico's kunnen ontstaan voor de patiënten.

door Wilma Dehing


Informatienummer
De gemeente Culemborg heeft in het afgelopen weekend direct contact gelegd met diverse instanties met als doel een adequate dienstverlening van de apotheek ná het weekend (tijdens het weekend was die gegarandeerd)en de informatievoorziening richting patiënten te bevorderen.

Volgens de gemeente Culemborg zal vandaag zal door de Inspectie voor de Gezondheidszorg nadere informatie worden gegeven over vervolgstappen en zal er - eveneens door de Inspectie - voor patiënten een informatienummer worden opengesteld.


Medicijnenverstrekking
Huisartsenpraktijk De Fonteijn laat via website www.mcdefonteijn.nl weten: 'De deuren van de apotheek dienen gesloten te blijven, hun werkzaamheden gaan echter gewoon door: u kunt uw herhaalrecepten via brievenbus of telefoon aanleveren. Herhaalrecepten aangevraagd voor 's ochtends 10 uur zijn twee dagen later vanaf 15 uur klaar. De medicijnen worden bij u thuisbezorgd of kunnen, indien u hierop geabonneerd bent, afgehaald worden uit een kluisje. Gewoon afhalen bij de apotheek is voorlopig niet mogelijk. Spoedrecepten (bijvoorbeeld via het spreekuur van uw huisarts) kunt u niet afhalen bij apotheek de Fonteijn, hiervoor moet u naar apotheek Parijsch (of eventueel een van de andere regionale apotheken). Wij hopen uiteraard dat de medicatieverstrekking in Culemborg zo snel mogelijk wordt genormaliseerd.'

Later meer.

Zeker. Huisartsen die de herhaalrecepten sturen naar een gesloten apotheek (of de organisatie achter deze apotheek -Medsen/Brocacef-) permitteren zich vrijheden die niet mogen; menging van belangen.

Verplicht verzekerden mogen niet worden gestuurd om welke redenen dan ook, maar moeten in kader van zelfmanagement en keuzevrijheid zelf hun weg vinden in het doolhof van de private zorg.

Sturen van herhaalrecepten (70% van de omzet) en acute recepten riekt naar marktverdeling. De Concurrent ter plaatse en de enige nog voor 30.000 patiënten kan dit allemaal niet aan. Verwijzen naar de omliggende apotheken in een straal van 45 minuten reistijd is in de Zvw geoorloofd. Een zien hoeveel mensen dit gaan doen. Is een experiment om te zien hoeveel apotheken er nodig zijn en de reis- en wachtbereidheid van de patiënt.

Waar zijn de verzekeraars in deze? Die hebben als enigen de zorgplicht. Verzaken zij momenteel niet? Heeft Medsen andere contracten dan de concurrentie en zo ja, gaan de verzekeraars nu hun verzekerden compenseren voor het verlies aan kwaliteit? Of krijgen zij nu een compensatie voor het niet krijgen van kwaliteit?

Wordt zonder meer vervolgd. En laat nu ook maar de NMa langskomen met de NZa aan het handje.

Terugvaloptie Hans Hoogervorst komt nu in beeld. Dit was nooit gebeurd in een NHS/Scandinavisch model.

Top