ACTUEEL

Ziekenhuizen traag in aanpak vermijdbare sterfte

Ziekenhuizen traag in aanpak vermijdbare sterfte

De ziekenhuizen in Nederland schieten nog ernstig tekort bij het terugdringen van wondinfecties die in de operatiekamer (OK) ontstaan. Doordat er slechts in 10 procent van de operaties volgens het boekje wordt gewerkt, overlijden er onnodig patiënten aan wondinfecties. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS.

De Ziekenhuizen spraken in 2007 af om de vermijdbare sterfte in vijf jaar met de helft terug te dringen. Dit deden ze nadat uit onderzoek was gebleken dat in Nederlandse ziekenhuizen jaarlijks ruim 1.700 patiënten overlijden, terwijl dit voorkomen had kunnen worden. De ziekenhuizen voerden hiertoe in 2009 het VMS Veiligheidsprogramma in dat tien thema's omvat waaronder het terugdringen van de post-operatieve wondinfecties.

Onwil

Dat bij slechts 1 op de 10 operaties de regels worden opgevolgd komt volgens berichtgeving van de NOS door onwil bij een deel van de artsen, verpleegkundigen en bestuurders. Lang niet alle ziekenhuizen hebben deze regels in hun protocollen verwerkt. Ze zijn er wel mee bezig, maar het tempo van de invoering van de maatregelen ligt laag. Dit komt onder meer doordat computersystemen die nodig zijn voor de registratie van gegevens niet met elkaar kunnen communiceren, meldt de NOS.

Effect

Ziekenhuizen die de maatregelen wel naleven, zien het aantal postoperatieve wondinfecties teruglopen. Zo is het aantal in het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp gehalveerd sinds de invoering van een veiligheidsprogram in 2009. Het Amphia Ziekenhuis in Breda zag in dezelfde tijd een daling van 36 procent.

Vermijdbare schade

Het was de bedoeling dat voor het einde van dit jaar bij 9 op de 10 tien operaties uit het boekje werd gewerkt. Dit gaat niet lukken. Hierdoor overlijden er nog steeds onnodig patiënten aan postoperatieve wondinfecties.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

12 september 2012

Dit is op geen enkele wijze te verantwoorden. Als de ziekenhuizen niet doen (en dat blijkt), dan moeten de cijfers verplicht openbaar worden gemaakt.

A.G de Groot

13 september 2012

1700 onnodige doden
het is een grote schande dat dit door laksheid gebeurd

2x meer doden dan in het verkeer

AUB lieve zorgprofesionals doe hier iets aan kijk naar Rijnland Leiden het kan makkelijk

Een goede vriend is gestorven bij een minimale ingreep op dag drie stierf hij aan een totale bloedvergiftiging die vrijwel alle organen had stilgelegd

aub , werk echt aan dit probleem
u doet zoveel goed werk dan mag dit toch niet gebeuren


ANH Jansen

13 september 2012

Natuurlijk is dit een schande en een groot schandaal. Probleem speelt al heel lang. Semmelweiss is gek geworden wegens de onwil van zijn collegae om de handen te wassen. Sinds die tijd is er weinig veranderd; dankzij antibiotica overleven patienten het ziekenhuis.

Openbaar maken van data is enige stap om ziekenhuizen en medewerkers tot de orde te roepen. De doofpot moet open en van tafel.

In het huidige systeemmodel zijn Zorgverzekeraars eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg; zij kopen zorg in namens hun verplicht verzekerden. Dat is het systeemmodel van het Zorgstelsel 2006. Het stilzwijgen van de zorgverzekeraars op dit terrein; openbaar maken van de kwaliteit, spreekt boekdelen. Schrappen van de overbodige laag zorgverzekeraars, teruggeven van opgepotte premies naar de Schatkist, 12 miljard euro, en transparant maken van kwaliteit data zal wonderen doen voor de levensverwachting en kwaliteit van leven van de Nederlandse burger.

Gezien de verkiezingsuitkomst zit deze rationele oplossing er niet in en zullen PvdA, CDA en VVD hun verantwoordelijkheid voor de burger blijven ontlopen en doorgaan met het systeemmodel Zorgstelsel 2006.

Op farmaactueel is een webcast te zien over verspilling in de zorg, preventie e.d. met diana monissen en CDA en PvdA kamerlid en met S van Eijck; LHV. Die man is goed op dreef! Wast Anne Mulder en A Monissen de oren.

1700 doden en 25 - 50.000 (?) patienten met complicaties wegens onnodig opgelopen infecties.

Politiek, ambtenarij en de verantwoordelijke verzekeraars doen er het zwijgen toe. Gaan de zaak nog erger maken door de Restitutie Polissen af te schaffen! Dan heeft de burger niet eens meer de kans om naar de 10% goede ziekenhuizen te gaan. Afschaffing van artikel 13 Zvw doet de deur helemaal dicht. Niets openbaar maken en de verplicht verzekerden de dood insturen? Waar hebben wij dat eerder gezien?

En natuurlijk is het gelijktijdig het ultieme argument tegen de verzekeraars: wat is nu hun toegevoegde waarde voor de zorg als zij willens en wetens (alles is bij de verzekeraars bekend) de verzekerden de dood in sturen?

Anoniem

14 september 2012

Je zag in de reportage, hoe OK Personeel bijna tot aan hun oksels stond te schrobben en dat is dan helaas weer niet volgens de laatste richtlijnen....

Top