ACTUEEL

Dermatologen dagen Batenburg voor gerecht

Dermatologen dagen Batenburg voor gerecht

Dermatologen van het Catharina ziekenhuis stellen de eigen bestuursvoorzitter Piet Batenburg persoonlijk aansprakelijk voor de gevolgen van hun ontslag. Volgens advocaat Henk Stollenwerck heeft Batenburg onrechtmatig gehandeld en zich mogelijk zelfs schuldig gemaakt aan laster door de dermatologen zonder wederhoor publiekelijk als ‘niet integer’ te kwalificeren.

Maandag 5 november kwam het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven met een persbericht naar buiten waarin het ziekenhuis meldt afscheid te willen nemen van de voltallige maatschap dermatologie. Als reden voert het ziekenhuis aan dat de vier dermatologen zonder toestemming van het ziekenhuis een praktijk cosmetische dermatologie zouden zijn begonnen binnen het ziekenhuis. Patiënten konden contant betalen, ze betaalden voor verzekerde zorg en terwijl de indruk werd gewekt dat het geld naar het ziekenhuis ging kwam het geld bij de maatschap terecht, zo stelde het ziekenhuis. Daarmee zouden de dermatologen niet integer hebben gehandeld.

Schaden

Volgens advocaat Stollenwerck is de handelswijze van de raad van bestuur onrechtmatig. De dermatologen waren volgens Stollenwerck bij verzending van het persbericht zelf nog niet over het voorgenomen besluit tot beëindiging van de toelatingsovereenkomst gehoord, terwijl deze overeenkomst dit volgens Stollenwerck  wel voorschrijft."Er was geen enkele noodzaak in dit stadium naar de pers te stappen omdat er nog geen definitief besluit ligt", aldus Stollenwerck. "De media-actie heeft dan ook geen ander doel dan de dermatologen te schaden."

Mediageweld

De maatschap kondigt aan Batenburg persoonlijk aansprakelijk te houden voor "alle schade die zij door het door hem veroorzaakte mediageweld zullen lijden,” zo staat in een persverklaring te lezen. De raad van bestuur van het Catharina Ziekenhuis zegt in een reactie de zaak met vertrouwen tegemoet te zien. "Het is bijzonder dat de dermatologen de heer Batenburg persoonlijk aansprakelijk gaan stellen", laat een woordvoerder weten. "Het voorgenomen besluit is genomen door de raad van bestuur na volledige goedkeuring door de raad van toezicht."

Toestemming

De maatschap wijst de beschuldigingen van de hand. Volgens hen waren zowel raad van bestuur als het management van het ziekenhuis op de hoogte van de pilot van de maatschap om onverzekerde behandelingen uit te voeren in het ziekenhuis. Stollenwerck stelt dat het ziekenhuis toe heeft gestemd met de pilot omdat patiënten anders eventueel naar een privé kliniek over zouden stappen. “Het gaat om patiënten die een medisch niet noodzakelijke handeling wensen, die de patiënten zelf betalen en welke door een arts moet worden uitgevoerd. De verzekerde zorg staat dus volledig buiten dit geschil,” aldus de maatschap.

Drie zaken

In totaal zullen de dermatologen drie zaken aanspannen. Naast de zaak wegens onrechtmatig handelen van Batenburg wil de maatschap een zaak aanspannen bij de rechtbank in Den Bosch om Batenburg onder ede te laten getuigen dat de raad van bestuur heeft ingestemd met de pilot van de maatschap. Daarnaast stapt de maatschap naar het Scheidsgerecht gezondheidszorg om het voorgenomen besluit van het Catharina Ziekenhuis om de toelatingsovereenkomst op te zeggen ongegrond te verklaren en een schadevergoeding te eisen. Er is nog geen duidelijkheid over mogelijke zittingsdata, aangezien de raad van bestuur voornemens is om de specialisten op 12 november te horen. Volgens Stollenwerck is het niet zeker of deze afspraak door zal gaan.

8 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

8 november 2012

jullie verliezen dit, in deze tijd is ook de rechter van overtuigd dat medisch specialisten graaiers zijn en eigengereid.
Waarom niet alles gewoon schriftelijk vastgelegd, een RvB van een ziekenhuis is niet te vertrouwen

sjaak van der linden

8 november 2012

...en ik maar denken dat die Brabanders dat netjes met elkaar oplossen.
Vast en zeker wist de rvB van de private activiteiten af en zijn over en weer de intenties oprecht zijn geweest.
Transparantie is bij dergelijke afspraken zeer voornaam. Het kan natuurlijk niet dat ondersteuning aan private activiteiten op kosten van het ziekenhuis gaat.
Als loyaliteit steeds oprecht naar elkaar aanwezig is geweest, stel ik voor dat het kibbelende gezelschap een biertje gaat drinken en de zaak behoorlijk oplost.
Het zoeken van de media en het met veel bomabarie aankondigen van juridische stappen werkt hierin sterk contraproductief.
Heren (en dames?) wie zet de eerste stap.
Eerste biertje op mijn kosten....

Lopes Cardozo

8 november 2012

Dit ontslag kan wel eens het beste zijn dat de dermatologen ooit is overkomen. Eindelijk onverbloemd ondernemer zijn. Overtuigd van eigen kunnen je vakkennis op de markt brengen in je eigen privékliniek. Ook voor het ziekenhuis is dit een enorme pre. Geen last meer van verzekeraars die op deze low care lopen te beknibbelen, waardoor je high care voorzieningen gevaar gaan lopen. Kortom sluit snel een deal en ga uit elkaar. Ga werken aan je toekomst in plaats van eindeloos procederen over het verleden.

Kortjes

8 november 2012

Mensen zijn gek in hun hoofd, zo te horen van verhalen is die hele piet baten geval ook niet helemaal eerlijk geweest.
En iedereen heeft het recht om een eigenprive kliniek te beginnen dat zou geen reden voor ontslag hoeven te zijn! Zoals hier al eerder werd gezegt is het maar goed dag ze van dit onredelijke ziekenhuis afzijn alleen is het nog een beetje jammer dat het met zo veel gedoe moest gebeuren en dat zo'n persoon als piet er zo mee om moet gaan want zo te horen hebben ze dit niet vedient.
En ik vind het hele verhaal van dat geld zeer ongeloofwaardig en ik denk niet dat dat zo gegaan is. Het is triest, opperst triest dat deze mensen na waarschijnlijk trouw en hard werk er zo op afgerekend worden!
Dat toont ook maar hoe het tegenwoordig hier in de wereld er aan toe gaat!! Om te janken!

Van Coonem

8 november 2012

Ik heb al eens eerder van die piet gehoord. Hij heeft al eens eerder ook twee internisten ontslagen en het leven zuur gemaakt, en ondertussen heeft hij meer vijanden van vrienden, ga zo door vriend! Ga zo door
Je verdient een pluim op je hoed voor dit gedrag ook alleen al omdat je naar de per bent gestapt en deze mensen hier helemaal zwart maken, Bravo! Bravo!

Anoniem

9 november 2012

Eindelijk is een Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht is krachtig om op te treden inzake genoemde kwestie. Waarom, moeten de specialisten zoveel verdienen en bijverdienen.
Heren artsen volg uw roeping en denk nog eens aan de eed die u heeft afgelegd.Wat let u om met uw maatschap een prvékliniek te openen.

Anoniem

10 november 2012

Weer een raad van bestuur die de raad van toezicht in zijn zak heeft! Ook het zg stafbestuur staat onder curatele bij Heer Piet! Kortom snel vertrekken en Catharina goed laten dokken voor reputatieschade van deze kanjers!

Anoniem

10 november 2012

Hoe kan een Raad van Toezicht achter de Raad van Bestuur staan zonder de dermatologen te hebben toegestaan hun visie te vertellen en toe te lichten?!
Weet uit betrouwbare bron dat de dermatologen daar voor een verzoek hebben ingediend!AFGEWEZEN!

Top