ACTUEEL

NVZD gaat inkomensklem juridisch aanvechten

Bestuurdersvereniging NVZD maakt zich op voor een gang naar de rechter om de verplichte maximering van bestuurderssalarissen aan te vechten. Tegenover Zorgvisie zegt voorzitter Ruud Lapré “de kans op juridische stappen erg groot te achten”.

De Eerste Kamer keurde dinsdag de Wet Normering Topinkomens (WNT) goed. Hierin is vastgelegd dat bestuurders van semipublieke instellingen maximaal 130 procent van een ministersalaris mogen verdienen. Die balkenendenorm wordt per 1 januari 2013 van kracht. Daardoor zullen circa 700 mensen uiteindelijk minder geld op hun loonstrookje zien. Met een overgangsregime zullen de getroffen leidinggevenden dan over zeven jaar op de balkenendenorm zitten.

Het nieuwe kabinet wil nog een stap verder gaan en de WNT-norm terugschroeven tot 100 procent van een ministersalaris.

Nachtmerrie

“Dit is nog erger dan we in onze ergste nachtmerries hadden kunnen vermoeden”, reageert  NVZD-voorzitter Lapré in Zorgvisie. De NVZD heeft herhaaldelijke betoogd dat een verplichte wettelijk norm voor bestuurderssalarissen in de zorg  juridisch onhoudbaar is gezien het publiek-private karakter van de sector.

Onder druk

Daarnaast ziet de NVZD, zoals de vereniging onlangs bij monde van Lapré in Skipr betoogde, het hele loongebouw in de zorg onder druk komen te staan als gevolg van het dwingend reguleren van de bestuurdersinkomens. Lapré ziet daarnaast het huidige governancemodel in de zorg in het gedrang komen, omdat raden van toezicht hun rol als werkgever van de bestuurder niet langer kunnen waarmaken.  

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

14 november 2012

Het zou goed zijn als het gehele loongebouw onder druk komt te staan. Dan kiezen mensen weer voor de zorg omdat ze wat met zorg hebben en niet omdat de zorg het beste betaalt.

zorgcollega

17 november 2012

@ anoniem. dream on. dan kiezen met mensen die wat met zorg hebben met pijn in hun hart voor een andere branche, omdat ze ook voor hun gezin en hun inkomen moeten kiezen. zorg hoeft niet (veel) beter te betalen dan andere en private sectoren, maar zeker niet minder!!

Top